A sárga szín rikít az M9-sen

 

A Tolna megyei rendőrök az M9-es autóúton, Bogyiszló térségében ellenőrizték kedden a kora reggeli órákban azt a magyar férfit, aki sárga taxijában négy külföldit szállított – írja a police.hu.

Az egyenruhások 2021. december 7-én 6 óra 10 perckor ellenőriztek az M9-es autóúton, Bogyiszló térségében egy magyar rendszámú taxit. A járművet egy magyar férfi vezette. Az autóban a sofőrön kívül négy utas utazott. A külföldiek személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, hárman jemeninek, egyikük pedig szírnek vallotta magát. Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A taxis ennél rosszabbra számíthat.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán a sofőrrel szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. Előállították és gyanúsítottként kihallgatták – derül ki a rendőrségi hírekből.

Néhány hete arról írtunk, hogy az illegális migránsok ebben a térségben, szlovák taxikkal próbálkoztak nyugatra jutni, de fennakadtak a megerősített mélységi ellenőrzésen. Azóta két fővárosi fuvarozó – sárga színű(!) – autójával jutott hasonló sorsra. Hiába a figyelmeztetés, úgy tűnik, mindiig akadnak, akik még elhiszik, csak őket nem veszik észre?! Egy rikító sárga taxi, ami még a hozzá nem értő számára is feltűnő, nem lehet „lopakodni”. Nyilván annyira jó a bogyiszlói paprika – nem mellesleg tényleg jó –, hogy Budapestről taxival járnak az M9-sen érte a külföldiek.

S hogy mi lesz a sofőr sorsa?

Az függ az előéletétől. Őrizetbe vehetik, hogy az embercsempész bandát felgöngyölítsék, és ne tudja értesíteni társait. Ha szükséges, elrendelik letartóztatását, ami minimum 30 nap, sőt az eljárás idejére lefoglalhatják mobilját és járművét is. Amennyiben már volt összeütközése a törvénnyel, netán visszaeső embercsempészetben, el is kobozhatják végleg azokat. A sofőr alapesetben egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, ha nem „csupán” egyszeri alkalommal szállított, úgy akár tíz évre is elítélhetik.

Bizonyára bennem van a hiba, nem értem, miért éri ez meg? Fejenként néhány száz euróért, mert többet a szervező sem fizet. Miközben a fővárosban, csúcsidőben taxihiány van, nem tudják a sok távozó miatt a szállításokat maradéktalanul elvégezni, vagyis lehet tisztességesen, kockázatmentesen is pénzt keresni.

 

k.z.t./fotó: rendőrség