A korábbi évekhez hasonlóan, az idén is érdemes feltenni a kérdést: még az idén, vagy inkább csak januárban menjek nyugdíjba?

Természetesen ez azokra vonatkozik, akik már decemberben rendelkeznek a nyugdíjazáshoz szükséges jogosultsági feltételekkel. Vajon még az idei évben induló, vagy a jövő évi nyugdíj-megállapítás eredményez magasabb összegű kezdő nyugdíjat?

A nyugellátás összege az adott személy megszerzett szolgálati idejétől, valamint a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegétől függ.

Vegyünk egy példát: 40 év megszerzett szolgálati idő esetén a nyugellátás összege a havi átlagkereset 80 százaléka lesz. Ettől kezdve minden teljes szolgálati év többlet 2-2% emelkedést jelent. Így 50 teljes szolgálati év esetén a nyugdíj összege megegyezik a nettó átlagkereset összegével (nagyrészt csak az éri el ezt az értéket, aki 14 éves kora óta folyamatosan, megszakítás nélkül dolgozik, és táppénzen sem nagyon volt…).

Az átlagkereset kiszámításakor a megállapítás évére meghatározott valorizációs szorzókat kell alkalmazni. A valorizálás – leegyszerűsítve – azt jelenti, hogy az elért kereseteket naptári évenként a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítják.

A Központi Statisztikai Hivatal november végén megjelent gyorstájékoztatója szerint 2021. év első kilenc hónapjában a keresetek 8,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezért amennyiben ez a növekedés 2021. év egészére is fennmarad, úgy a 2022. évi valorizációs szorzók is e növekedésnek megfelelően kerülhetnek majd meghatározásra. Ez azt jelenti, hogy a 2022 januárjától megállapításra kerülő induló nyugdíjak 8,5 százalékkal magasabbak lesznek, mintha a nyugellátás megállapítására 2021. végétől kerülne sor.

Igaz, hogy ha a nyugellátás legkésőbb 2021. december 31-i kezdő időponttól kerül megállapításra, a nyugdíjast 2022. január 1-jétől már megilleti a mindenkor érvényes éves nyugdíjemelés – 2022. január 1-jétől várhatóan 5 százalék –, továbbá a 13-ik havi nyugdíj. Ezzel szemben a 2022-től nyugdíjassá vált személyeket legkorábban 2023. évtől illeti meg a rendszeres nyugdíjemelés és tizenharmadik havi nyugellátás, valamint az esetleges nyugdíjprémium.

Ugyanakkor ideális esetben akár 10 százalékkal magasabb nyugdíjra számíthat az, aki a 2022. évi nyugdíj-megállapítás mellett dönt. Ez bőven kompenzálja a 13. havi nyugdíj és az aktuális nyugdíjemelés összegét.

-oli-