Emeletes motorvonatok a Budapest-Esztergom szakaszon

 

 Keddtől Esztergom és Budapest között is emeletes motorvonatok közlekednek, és ezzel újabb elővárosi vonalon járnak ilyen motorvonatok – közölte az új járat sajtótájékoztatóján Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Menczer Tamás jelentős minőségjavulást vár a közösségi közlekedésben az új szerelvénytől, amely – mint mondta – 600, vagyis a korábbihoz képest másfélszer több ülőhelyet biztosít a nagyforgalmú vonalon. Hangsúlyozta azt is, az itteni tapasztalatok is azt igazolják, hogy a korszerű közösségi közlekedés népszerű, hiszen a szakasz felújítása óta jelentősen nőtt az esztergomi járat utasforgalma.

Budapest, 2021. november 2.
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az Esztergom és Budapest között közlekedõ elsõ emeletes vasúti járat érkezése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Nyugati pályaudvaron 2021. november 2-án.
MTI/Máthé Zoltán

Az eseményen Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára emlékeztetett rá, hogy a kötöttpályás közösségi közlekedés fejlesztése érdekében a kormány 2010 óta jelentős erőforrásokat mozgósít. A fejlesztések folytatódnak, ebben az évtizedben csak a gördülőállomány megújítására 2 ezermilliárd forint jut – tette hozzá.

A jelentős járműcsere előnyeit egyre többen élvezhetik, hiszen immár 16 emeletes motorvonat közlekedik 4 vonalon, 2022 végén pedig 40 viszi majd az utasokat – jegyezte meg.

Budapest, 2021. november 2.
Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója (b), Völner Pál fideszes országgyûlési képviselõ, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára (j2), Vitályos Eszter fideszes országgyûlési képviselõ, az Emberi Erõforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelõs államtitkára (j) és Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelõs államtitkára (háttal, b2) az Esztergomból Budapestre érkezett elsõ emeletes vasúti járat kocsijában, a Nyugati pályaudvaron 2021. november 2-án.
MTI/Máthé Zoltán

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szerint mostantól Esztergomból a főváros felé a leggyorsabb közlekedési megoldást jelenti a vasút. Völner Pál az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a környéken élők számára az egyik legnagyobb kihívást a napi ingázás jelenti. Vitályos Eszter megjegyezte, hogy a közösségi médiában olvasható visszajelzések szerint az utasok már most örülnek a fejlesztésnek.

A MÁV elnök-vezérigazgatója a környezetvédelem jelentőségét emelte ki a sajtótájékoztatón. Homolya Róbert szerint a klímavédelmi célok a vasúti fejlesztése nélkül nem teljesülhetnek. Ennél fenntarthatóbb közlekedés nincs, az üvegházhatású gázoknak alig 1 százalékát bocsátják ki vonatok az EU-ban – hangsúlyozta.

A korszerűsítések kiemelt szempontja az elővárosi vonalak versenyképessége, hiszen az utasok csaknem fele Budapest és a környező elővárosok között közlekedik – tette hozzá. Homolya Róbert szerint a főváros körül a vasúté lesz a legversenyképesebb közlekedési szolgáltatás, ha az eddigiekhez hasonló ütemben folytatódnak a fejlesztések – tudósít az eseményről az MTI.

Forrás: MTI