Már a németek 12 százaléka is aggódik

 

Az autóiparban minden ötödik ember fél attól, hogy elveszíti állását a digitalizáció miatt – írja az automobilwoche.de.

Egy új felmérés szerint Németországban körülbelül minden nyolcadik munkavállaló félti saját munkáját a munka világában zajló digitalizáció miatt.  A megkérdezettek 12 százaléka fejezte ki aggodalmát az EY tanácsadó cég állástanulmányában amiatt, hogy munkahelye a jövőben veszélybe kerülhet az új technológiai fejlesztések következtében.

Ezzel szemben a megkérdezettek 88 százaléka semmilyen aggályt nem  fogalmazott meg ezzel kapcsolatban.  A tanulmányt hétfőn a stuttgarti Német Sajtóügynökség ismertette.

Ha a technológiailag indokolt munkahelyi félelmek kérdését az egyes gazdasági szektorokra bontjuk, akkor különösen kiemelkedik a bank-, ingatlan- és biztosítási ágazat. Ezen a területen minden ötödik alkalmazott (20 százalék) aggódik saját munkája miatt a technológiai fejlődés miatt. Az autóiparban 19 százalék, a gépiparban 17 százalék.

Ehhez képest például az egészségügyi szektorban dolgozóknak kevés aggálya van (8 százalék).

Az EY rendszeresen végez ilyen típusú felméréseket.  Észrevehető: két évvel ezelőtt, vagyis a koronajárvány előtt még valamivel magasabb, 13 százalékos volt a digitalizáció miatt saját munkahelyükért aggódók aránya. Négy évvel ezelőtt pedig csak 7 százalék aggódott – derül ki a felmérésből.

Cash/fotó: youtube.com