Hihetetlennek tűnik, mégis igaz lehet

 

Egy olasz újságban leltek erre a megdöbbentő hirdetésre. No, nem a 223 ezres futásteljesítmény érdekes egy taxi esetében, hiszen járműcserekor általában a félmillió kilométert szinte mind lefutotta. Nem is az ára, hanem az akkumulátor állapotjelzője. Valami nem gömbölyű – veti fel az ellentmondást a villanyautosok.hu.

Egy 2017-es 30 kWh-s Nissan LEAF hirdetésének műszarfal-fotója keltette fel a szerkesztőség érdeklődését. Az autó 223.000 kilométert futott, a matricázásából kiderül, hogy Firenze utcáin szolgált taxiként. Ebben egyelőre semmi meglepő nincs, azonban a műszerfal szerint 12 „pálcikás” az akkumulátora. A típust jól ismerők számára innentől máris érdekes a téma.

Az elektromos autók akkumulátora az idő és a használat függvényében romlik. Egyes típusok ezt próbálják tagadni, mások nyíltan beismerik. A Nissan az utóbbi utat választotta. Igaz, nem pontos százalékos értékben, hanem a műszerfal szélén 12 apró vonalkával, amit céllövöldés zsargonnal „pálcikaként” szoktak emlegetni. A 12 pálcika annyit tesz, hogy az akku SoH értéke, azaz egészségi állapota legalább 85%.

Köztudott, hogy a LEAF nem rendelkezik akkumulátorhűtéssel, ezért a meleg éghajlaton használt, illetve a sokat villámtöltött (ami akkumelegedést okoz) autók akkumulátora 4-5 évesen vagy 100.000 km futásnál már jellemzően 80% körüli (11 pálcikás) szokott lenni. Erre itt van ez a firenzei taxi, amelyik 223.000 km futással is 12 pálcikás.

Felvetődik a kérdés: hogyan lehetséges ez? A taxisunk extrém módon kímélte? Esetleg akkumulátort cseréltek az autóban nemrégiben? Az akkura 160.000 km garancia vonatkozott, nem valószínű, hogy eladás előtt saját zsebből cserélték volna. Ha pedig még 160.000 km előtt történt akku csere, akkor már bő 70.000 km került az autóba a csere óta, ami taxi üzemben már ismét gyanúsan 11 pálcikás is lehetne.

A 6.300.- eurós ár azonban cserélt akkumulátor esetén is alacsonynak tűnik, úgyhogy valami nem gömbölyű, bár ennek tisztázása érdekében, mi sem ugrottunk ki az autókereskedésbe, csak megosztottuk az ex-taxi rejtélyét.

Cash/fotó: villanyautosok.hu