Hőkamerákkal követik a gépeket

 

Idén több mint tízmillió forint értékben foglaltak le drónokkal és pilóta nélküli repülőgépekkel csempészett cigarettát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai és a rendőrök az ukrán-magyar zöldhatáron – írja a NAV közleményében.

Zöldhatár-ellenőrzésen a pénzügyőrök és a rendőrök többször találkoztak drónt és pilóta nélküli repülőgépet használó csempészekkel. A légi eszközöket az orgazdák az ukrán-magyar határnál vetették be, a vámosok pedig hőkamerákkal követték útjukat. Ennek eredményeképpen több mint 6.700 doboz cigarettát és két gépet találtak, amiket lefoglaltak.

A fokozott zöldhatár-ellenőrzéseknek köszönhetően a bűnözői csoportok egyre inkább a légteret használják illegális tevékenységükhöz, azonban a NAV a rendőrséggel közösen a repülési pontok feltérképezésével, illetve hőkamera használatával állja útját a légi úton történő csempészetnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóreferense elmondta: 2018 óta fordulnak elő hasonló, légi eszközökkel elkövetett bűncselekmények. Idén, az eddiginél gyakrabban, 12 alkalommal észleltek ilyet.

A lefoglalt drón 20 karton cigarettát szállított, és a pilóta nélküli repülőgép belsejében 25 karton cigarettát találtak – tudatta Dávid Zoltán sajtóreferens.

Cash/fotó: NAV