Újabb összehangolt rendelet…

 

Repülővel érkező utasok számára továbbra is érvényben maradnak az utazási korlátozások, így a védettségi igazolvány ellenőrzése is, míg a közúti, vasúti és vízi határokon mától korlátozás nélkül léphet be bárki a szomszédos államok területéről.

A Magyar Közlönyben megjelent 347/2021. (VI. 22.) számú kormányrendelet, amely módosítja a 2020. augusztus 30-án kihirdetett, azóta több ízben is módosított, 408/2020. számú rendeletet, amely a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szól.

A mostani módosítás szerint a fenti „rendelet hatálya nem terjed ki arra a személyre, aki – a polgári légijárművel történő beutazás esetét ide nem értve – a Horvát Köztársaság, az Osztrák Köztársaság, Románia, a Szerb Köztársaság, a Szlovák Köztársaság, valamint a Szlovén Köztársaság területéről lép Magyarország területére”.

Ez azt jelenti, hogy a környező országok területéről korlátozás nélkül lehet beutazni Magyarországra, azaz a védettség ellenőrzéséhez sem kötik a belépést, csak akkor, ha az utas polgári repülővel érkezik.

Azaz a repülővel érkező magyarok és külföldiek számára ez a rendelet nem jelent könnyítést, továbbra is érvényben vannak a jól ismert szabályok, a karantén elkerüléséhez is szükséges a védettségi igazolvány felmutatása, illetve a külföldiek a rendeletben felsorolt számos kivételtől eltekintve – légi úton – továbbra sem érkezhetnek Magyarországra.

Azt egyelőre nem tudni, hogy június 24-től a budapesti repülőtéren is visszaáll-e a járvány előtti rend, amely szerint a schengeni térségből érkező és oda induló járatok utasainak nem kell áthaladnia a határ- és okmányellenőrzésen – hívja fel a figyelmet az airportal.hu szerkesztősége.

A mostani rendeletmódosítás értelmében valamiféle ellenőrzés biztosan marad, ha erről megtudunk részleteket, közzétesszük.

Jó tudni, hogy a konzuli szolgálat honlapja szerint a nem halaszthatatlan, hivatalos, vagy üzleti utak kivételével továbbra is az „Utazásra nem javasolt országok és térségek” listáján szerepelteti a világ legtöbb országát, kivéve azokat, amelyekkel Magyarország kétoldalú megállapodást kötött a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről.

Ezek Albánia, Bahrein, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észak-Macedón Köztársaság, Georgia, Horvátország, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerb Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, és szerdától csatlakozik a listához a Kazah Köztársaság – olvasható az összeállításban.

Cash/fotó: RRI