Az ügyészség 2 év 6 hónap börtönt ajánlott

 

Fiktív balesetbiztosításokat kötött, majd meg nem történt balesetek után csaknem 25 millió forintot vett fel a csalárd ügyintéző – írja a Vas Megyei Főügyészség sajtóközleménye.

A Szombathelyi Járási Ügyészség, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki hat társa segítségével 24.977.000 forinttal károsította meg az egyik magyarországi biztosító társaságot 2013 és 2019 között Szombathelyen.

A vádirat szerint a vádlott a sértett biztosító társaság alkalmazottjaként biztosítási szerződések értékesítésével, az ügyfelek tájékoztatásával és a panaszok intézésével foglalkozott.

A vádlott a munkája során szerzett ismereteit használta fel a csalás elkövetéséhez, amit úgy valósított meg, hogy 32 esetben kötött nem létező személyek nevében kiegészítő élet- és balesetbiztosítást is tartalmazó lakásbiztosítási szerződést. A szerződéskötést követően rövid idővel a vádlott a fiktív személyek nevében, a meg nem történt balesetek után nyújtott be kárfizetési kérelmeket a szombathelyi irodához, amikhez hamis orvosi iratokat és ambuláns kezelőlapokat csatolt.

Az egyes szerződések alapján kifizetett legalacsonyabb összeg 56.400 forint, míg a legmagasabb 1.471.000 forint volt.

A vádlott társai úgy nyújtottak segítséget a bűncselekmény elkövetéséhez, hogy jutalék fejében megengedték a vádlottnak, hogy a folyószámláikra utaltassa a kifizetéseket, amiket azután tovább utaltak vagy készpénzben fizettek ki a vádlottnak.

 

A járási ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben; arra az esetre pedig, ha a vádlott beismeri a váddal egyezően a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról 2 év 6 hónap börtönbüntetés és 600.000 forint pénzbüntetés kiszabására tett indítványt – tudtuk meg a kiadott tájékoztatóból.

k.z.t./fotó: Youtube