Fel kellett tölteni az elektromos autó pályázatot

 

A nagy érdeklődés miatt már a pályázat megjelenésének napján, hétfőn kimerült a lakossági elektromos autók vásárlásához kapható első, egymilliárd forintos keret, ezért az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján kedden megjelent tájékoztató szerint elérhetővé válik a teljes 3 milliárd forintos keretösszeg.

A pályázatok benyújtását eredetileg három ütemben tervezték, az első ütem június 14-én indult és július 2-ig vagy a keret kimerüléséig tartott. A teljes keretösszeg 3 milliárd forint, minden ütemre 1-1 milliárdot terveztek, a támogatás vissza nem térítendő.

Magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyek 1 jármű után, magyarországi székhelyű vagy belföldi telephellyel rendelkező civil szervezetek, egyesületek, felsőoktatási intézmények 5 jármű után kérhetnek állami hozzájárulást. A támogatási összeg felső határa az autók méretétől és árától függően 1,5 millió forint, vagy 2,5 millió forint lehet.

Azt sejteni lehetett, hogy népszerű lesz a pályázat, várták is igen sokan, de azt nem feltételezte senki, hogy egyetlen nap alatt elfogy az első ütemre tervezett egymilliárd forint. Gyanítható a hárommilliárd sem fog sokáig tartani.

A kormány elgondolkodhat, s ha valóban szeretné, hogy csökkenjen a használtautók nagyon magas átlagéletkora, ugyanakkor a karbonsemlegességi vállalását is komolyan gondolja, meghosszabbítja, és további milliárdokkal támogatja a gépjárművek cseréjét.

Cash/fotó:Facebook