11 gyanúsított, négyen letartóztatásban

 

A közösségi áfaszabályok kijátszásával egymilliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek egy napelemes rendszerek kereskedelmével foglalkozó bűnszervezet, amelyet Fejér megyéből irányítottak – közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV).

 

A tájékoztatás szerint az ügyben bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoznak, tizenegy gyanúsítottat állítottak elő és hallgattak ki, közülük négy ember letartóztatását a bíróság elrendelte. Amennyiben bűnösségük bebizonyosodik, az elkövetők akár 20 évet is kaphatnak – írták.

A közlemény szerint a bűnszervezet tagjai uniós napelemes rendszerek és alkatrészek behozatalára építettek ki színlelt számlázási láncolatot: az áru első magyarországi vásárlói „strómanok irányította bukó cégek voltak”, amelyek a belföldi értékesítés után nem fizettek áfát, majd a következő szinten megjelenő társaságok a fiktív számlákkal beszerzett eszközöket minimális haszonnal számlázták tovább a haszonhúzó cégcsoportnak, ezáltal a továbbértékesítéskor jelentős árelőnyhöz jutottak.

A bűnszervezet vezetője a háttérből irányította a haszonhúzó cégek ügyvezetőit, ebben segítségére volt könyvelője, aki ismerte a számlázási lánc elemeit, célját, és aktívan részt vett annak működtetésében.

 

A három megyét és harminc helyszínt érintő összehangolt akcióban több száz nyomozó, járőr, informatikus és kommandós vett részt. A bizonyítékok mellett nagy értékű autókat, érméket, árukészletet és készpénzt foglaltak le, valamint ingatlanokat, követeléseket és bankszámlákat zároltak a bűnszervezet vezetőjénél, könyvelőjénél és tagjainál, így a jelenlegi adatok alapján a bűncselekménnyel okozott teljes, egymilliárd forintos kár megtérül – írták közleményükben.

k.z.t./fotó: Youtube