Tíz éven belül elavul a hagyományos fuvarozás

 

 

A mesterséges intelligenciával foglalkozó Baidu jóvoltából szolgálatba álltak az első önvezető taxik Pekingben. A kínai fővárosban rendezik a 2022-es téli olimpiát, ahol a sofőr nélküli autók fogják szállítani a sporteseményre kilátogatókat – olvasható a tájékoztatóban.

A Baidu Apollo Go Robotaxi az első olyan önvezető autós szolgáltatás, melynek igénybevételekor egyedül az utas foglal helyet a járműben. A felhasználók egy alkalmazás segítségével tudják hívni a taxit. Ha esetleg nem találják meg az autót, az appon keresztül képesek működésbe hozni a dudát, ami segít a beazonosításban.

Beszállás előtt azonosítás és járványvédelmi okokból le kell olvasni egy több QR-kódból álló sorozatot. A kezdeti lépések után az utasnak az „utazás megkezdése” gombra kell koppintania, majd a rendszer ellenőrzi, hogy csukva vannak-e az ajtók, illetve be vannak-e kapcsolva a biztonsági övek. Ezt követően kezdetét veheti az önvezető taxizás.

„A sofőr nélküli szolgáltatások bevezetése az önvezető autózás elterjedésének elengedhetetlen lépése. Ezennel megnyitjuk a teljesen önvezető taxiszolgáltatást Peking lakossága számára. A projekt sikeressége érdekében számos tesztet hajtottunk végre különböző városokban, melyek a technológia biztonságos alkalmazását teszik lehetővé” – fogalmazott Yunpeng Wang, a Baidu önvezető technológiáért felelős általános igazgatója.

A sofőr nélküli járműveket a világ számos pontján kívánják alkalmazni a tömegközlekedésben. A tavalyi év elején megérkezett az első európai önvezető elektromos busz, melyet a spanyolországi Malaga városában tesztelhettek. A kísérletek tehát folyamatosan zajlanak. Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója úgy véli a teljesen önvezető autók elterjedésére 5-10 éven belül lehet számítani – olvasható az alapjarat.hu beszámolójában.

A Guidehouse nevű globális tanácsadó cég szerint a Baidu a világ elsőszámú önvezető vállalata. A kínai szakemberek már közel nyolc éve dolgoznak a fejlesztéseken, ezzel együtt érthető lenne, ha néhány utas egyelőre bizalmatlanul állna a szolgáltatáshoz.

Cash/fotó: medium.com