A Földön szmog miatt hal meg minden ötödik ember

Itthon az évi 4000 áldozat több mint fele fővárosi.  A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett térképe alapján Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Kecskemét levegőjét is veszélyesnek minősítették. Miskolc és Szeged levegője egészségtelen. Emellett további tizenöt település – Budapest, Tököl, Százhalombatta, Nyíregyháza, Oszlár, Eger, Salgótarján, Szolnok, Vác, Dorog, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota és Szombathely – levegője kifogásolt minősítést kapott.

Az előrejelzések alapján csütörtökön Budapesten tovább romolhat a levegőminőség. Ez a kedvezőtlen helyzet pedig a következő napokban – akár jövő hét keddig – általánossá válhat. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Az NNK korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a helytelen tüzelés mellőzésével a lakosság is sokat tehet a környezetükben élők egészségének megóvásáért. Az egészségtelen vagy veszélyes minősítésű településeken mindenkinek megfontolandó: kerülni a szabadban a hosszabb ideig tartó fizikai munkát, a sportolást, a gyermekeket pedig óvják ettől! Kérdés, mit tehet egy taxis, akinek a munkahelye a városok utcáin van? A korszerű autók pollenszűrője sokat segíthet, de van, akinek a szervezete valamilyen okból tiltakozik a légkondi használata ellen. Neki a lehúzott ablak és a szálló por belélegzése marad.

Az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarországon átlagosan egy évet veszítenek az emberek életükből a levegő szennyezettsége miatt.

A hazai légszennyezettséget mérőállomások adatai alapján vizsgált 15 településen – Budapest, Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Veszprém, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya, Eger, Salgótarján. Esztergom, Dorog – összesen 3866 ember idő előtti halálozása hozható összefüggésbe a levegő szennyezettségével. A légszennyező anyagok közül a legkritikusabb a szálló por, amely 3487 ember halálozásáért felel. A talajközeli ózonhoz mintegy 303, míg a nitrogén-dioxidhoz 75 keringési halálozás köthető. Az összes halálozás több mint fele, 2280 Budapesten történik.

A légszennyezettség nemcsak az idő előtti halálozásért felel, hanem számos megbetegedéssel is összefüggésbe hozható. Számítások szerint: a szállópor 3045 krónikus hörghurutos megbetegedést okoz, míg a nitrogén-dioxid szennyezettség 64 akut miokardiális infarktusért felelős.

Egy nemzetközi tanulmány adatai szerint: 2018-ban a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó légszennyezés miatt halt meg minden ötödik ember a világon. Mindösszesen 8,7 millió ember vesztette életét ezzel összefüggésben.

A légszennyezettség okozta halálozási arány ott a legmagasabb, ahol a legnagyobb mértékű volt a fosszilis üzemanyagok használata az erőművekben, otthonokban és járművekben elégetve. Az Egyesült Államokban és Európában 10-ből több mint 1, Ázsiában több mint 3 esetben a légszennyezettséggel összefüggő betegségben halnak meg az emberek. Dél-Amerikában és Afrikában ezek a számok jóval kisebbek – derül ki a kutatásból.

  k.z.t./fotó: Google