Ezer kilométernyi utat újítanak fel idén

Az elmúlt tíz évben mintegy hatezer kilométernyi országos közút újult meg, idén pedig ezer kilométernyi felújítása indulhat el, döntő többségében hazai, költségvetési forrásokból. Az elmúlt hetekben a hó eltakarítására és a síkosság-mentesítésre koncentráltak – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékos, változékony és szélsőséges időjárása, a fagyási és olvadási ciklusok gyakori váltakozása miatt az országos közutakon is sok burkolathiba alakult ki. Ugyanezek a körülmények hátráltatták a javításokat, hiszen az elmúlt hetekben sokhelyütt a hó eltakarítására és síkosság-mentesítésre koncentrált a cég – olvasható a közleményben.

Fontosnak tartották megjegyezni: a téli hónapokban is tartósan száraz és nulla fok feletti időjárás szükséges bizonyos munkákhoz. A beavatkozások első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fő-, végül a mellék- és bekötőutakon zajlanak, előzetes ütemtervek alapján.

A tartósabb „meleg aszfaltos” javítások és a teljes körű felújítási munkák a téli szezon után, várhatóan márciusban indulnak el. Közölték azt is, hogy idén a tervek szerint több mint 143 ezer tonna aszfalt felhasználásával végeznek lokális javításokat a Magyar Közút mérnökségei a 32 ezer kilométeres országos hálózat érintett részein.

A lokális és teljes körű felújítási munkák mellett a Magyar Falu Program keretein belül nagyfelületű javításokat is végez majd a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

 k.z.t./fotó: MTI