Kilencven ezres bírságot érdemel

A magyar rendőrség 160 mobil és 138 fix, rögzített sebességmérő eszközzel rendelkezik, melyeket minden nap használ is a balesetveszélyes útszakaszokon, illetve ott, ahol hajlamosabbak a gépjárművezetők figyelmen kívül hagyni a sebességhatárokat. Legutóbb Zala megyében akadt lencsevégre az a gyorshajtó, aki 90 helyett 165 km/h-val haladt – olvasható a police.hu oldalán.

A 7-es számú főút a megye fokozottan balesetveszélyes útszakaszai közé tartozik, ezért a forgalom-ellenőrző járőrök folyamatos ellenőrzésekkel szűrik ki a szabálytalanul közlekedőket a balesetek megelőzése érdekében.

Lakott területen kívül végeztek sebesség-ellenőrzést február 16-án a Nagykanizsai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai, amikor a 7-es főút 195-ös kilométerszelvényében mérték be azt a személyautót, melynek vezetője egy útkanyarulatban a megengedett 90 km/h sebesség helyett 165 km/h sebességgel közlekedett, veszélyeztetve ezzel magát és a közlekedésben résztvevő többi járművezető testi épségét is. A sofőrrel szemben az egyenruhások 90 ezer forintos közigazgatási bírságot, és 6 előéleti büntetőpontot szabtak ki, amelyből ha három éven belül 18 összegyűlik, a vezetői engedélyt automatikusan bevonja a hatóság.

A megengedett legnagyobb sebesség túllépése közlekedésbiztonsági kockázattal jár, és hatványozottan növeli a közúti balesetek és tragédiák bekövetkezésének lehetőségét és súlyosságát. A sebesség növelése esetén nő a lehetősége a sérülések súlyosságának, és fordítva is igaz: a sebesség mérséklése esetén csökken a sérülések súlyosságának kockázata. Alacsonyabb sebességnél egy döntési szituációban több ideje van a járművezetőnek mérlegelnie, és megfelelő döntést hozni a baleset elkerülése érdekében – olvasható a police.hu hírei között.

k.z.t./fotó: police.hu