Jogsi nélkül, bedrogozva okozott halálos balesetet 

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2021. május 7-ig meghosszabbította H. Szilveszter bűnügyi felügyeletét, aki 2020. február 4-én vezetői engedély nélkül, kokaintól bódult állapotban halált okozó közúti balesetet okozott a gyorsforgalmi úton. A karambolban a Fradi korábbi 38 éves focistája, Halgas Tibor életét vesztette.

Az eddig lefolytatott vizsgálat során kiderült: 2020. február 4-én H. Szilveszter ellen három büntetőeljárás volt folyamatban, köztük kettő kábítószer-fogyasztás miatt, a harmadik lopásért, bankkártyával visszaélésért. Az elmúlt három évben 19 közlekedési szabálysértési ügye volt, emiatt 2019. októberben be is vonták a jogosítványát. Ennek ellenére továbbra is taxizott. Azon a végzetes napon is a reptérre rohant fuvarért.

A Ferihegyi Repülőtérre vezető úton előzésbe kezdett, ennek során áttért a menetirány szerinti baloldali forgalmi sávba, ahol összeütközött a vele szemben, az ellenkező irányból szabályosan haladó személygépkocsival, amely a baleset következtében megpördült, a szalagkorlátnak ütközött, majd az annak jobb oldalán lévő fás területen állt meg. A szemből érkező gépjármű sofőrje az elszenvedett sérülései következtében életét vesztette.

Mint később azonosították: a baleset halálos áldozata a 38 esztendős Halgas Tibor volt, aki korábban a Ferencváros, a Pápa, a Diósgyőr, a Soroksár, a BKV Előre, a Cegléd, a Kazincbarcika és az RKSK csapatában is játszott.

A helyszíneléskor elvégzett gyorsteszt kokaint mutatott ki a taxisofőr szervezetében. A szakértő szerint a férfi a mintavételt megelőző 8-12 órával korábban fogyaszthatott a kábítószerből, annak hatása a baleset idején még fennállhatott.

Az ügyészség a bűnismétlés veszélye miatt most indítványozta a korábban elrendelt kényszerintézkedés meghosszabbítását. A vétkes sofőr cselekménye – bizonyítottság esetén – kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A bíróság szerint, a gyanúsított ellen indult más büntetőeljárások, valamint kedvezőtlen közlekedési előélete sem bírt esetében kellő visszatartó erővel, ezért döntött – a bűnismétlés veszélye miatt – korábban elrendelt bűnügyi felügyelet meghosszabbításáról. A végzés nem végleges – olvasható az ügyészség közleményében.

k.z.t./fotó: Mihádák Zoltán