Sarkvidéki hideggel támad a hét közepétől Tél Tábornok.

Orkán erejű széllel, havazással csap le ránk az ítéletidő a hét második felében. A változást előidéző ciklon szerdán éri el az országot, melynek eleinte az előoldalán leszünk, így az északi megyéket leszámítva megenyhül az idő, és délen ismét 8-10 fok lesz. Északra azonban nem tud feljutni a meleg, ott fagypont körül alakul majd a hőmérséklet – olvasható a meteorológiai előrejelzésben.

Már szerdán is jelentős mennyiségű csapadék hullhat, ami északon, északnyugaton havas eső, eső és hó formájában valószínű. Megmaradó hó azonban csak északnyugaton lehet.

Csütörtök hajnalban hidegfront érkezik. Ekkor viharos, általában az óránként 60-80 kilométert, a Bakonyban, a budai hegyekben, a Pilisben, az Alpokalján és a Börzsönyben, valamint a Balatonnál esetleg a 100-110 km/h is elérhetik a legerősebb széllökések.

Ezzel a széllel pedig sarkvidéki hideg tör be, ami órákon belül néhol közel húszfokos lehűlést okoz. Éjjel még csak az ország nyugati és északi harmadán, reggelre már a Tisza vonalánál is fagyhat. Estére országszerte mínusz öt fok köré, alá, északon akár mínusz tíz fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Ez annak fényében kifejezetten extrém, hogy hajnalban a Dunától keletre 7-12 fokot mérhetünk.

Péntek reggelre ezeken a részeken is mínusz 7-10 fokig hűlhet a levegő, miközben erős, viharos szél fújhat. A csapadék estétől nyugat felől gyors ütemben vált át havazásba, és a déli órákban már országszerte hó formájában hullhat.

hétvégén országszerte hullhat hó, a legtöbbre – jelen állás szerint –, a keleti megyékben készülhetünk, akár 8-10 cm-t meghaladó is eshet. Éjszakánként mínusz 15 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála, és nappal sem lesz melegebb mínusz 5 foknál. Vasárnapra virradóra pedig a mínusz 20 fokok sem kizártak.

Csak azok üljenek gépjárműbe, akiknek halaszthatatlan feladatuk van! A gépjárművük legyen minden induláskor feltankolva és a téli közlekedési viszonyokra felkészítve. Érdemes a csomagtartóban tartani a hóláncokat, ásót vagy lapátot, tartalék üzemanyagot, megfelelő kannában. Meleg takarót, tartós élelmiszereket, forró teát, plusz folyadékot. Mindenki meleg, téli ruhát is tartalékoljon, biztos, ami biztos. Indulás előtt célszerű tájékozódni a tervezett útvonal időjárási és útviszonyairól!

 

k.z.t./fotó: koponyeg.hu