támogatás

A kormány novemberben 60 milliárd forintos programot indít az elektromos autók elterjedésének támogatására, ebből a töltőhálózatot fejlesztik és kedvezményt nyújtanak elektromos járművek vásárlására – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a kínai Sencsenben az MTI tudósítása szerint. A programot minden bizonnyal uniós forrásból valósítják meg, bár ezt Szijjártó Péter nem említette.

 

 

 

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a hamarosan induló programban 30 milliárd forintból a következő két és fél évben 170 új, nagy kapacitású elektromos töltőállomást építenek Magyarországon a legforgalmasabb utak mentén.

A másik 30 milliárd forintból pedig lehetővé teszik, hogy a cégek, például az egyéni vállalkozások, a taxisok, az autómegosztással foglalkozó társaságok kedvezményesen, támogatással vásárolhassanak elektromos járműveket, kisbuszokat vagy kisteherautókat is – tájékoztatott.

A miniszter ugyan nem tért ki rá, hogy a kormány milyen forrásból finanszírozza a novemberben induló programot, de a költségvetés nehéz helyzetét látva sejthető, hogy nem kizárólag nemzeti forrásból történik a megvalósítás. A helyreállítási terv részeként vállaltunk hasonló intézkedéseket, így alighanem az EU-val történő megegyezés esetén a forrásokat visszatérítik.

Szijjártó Péter tudatta, hogy a kormány tervezett támogatási programjáról tájékoztatta a nap folyamán a világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD elnökét, aki ezt üdvözölte, különösen annak fényében, hogy a vállalat néhány napja kezdte meg járművei forgalmazását hazánkban. Szijjártó Péter arra is kitért, hogy BYD számára Magyarország fontos piac, ráadásul elektromos buszokat gyárt már ma is Komáromban a cég.

Orbán Viktor miniszterelnök eközben Kínában a BYD alapító-elnökével találkozott. A BYD autógyárban a magyar kormányfőnek tájékoztatást adtak a vállalat felépítéséről, magyarországi tevékenységéről – a komáromi autóbuszgyár és a fóti akkumulátor-összeszerelő üzem működéséről -, majd bemutatták a BYD által készített legmodernebb elektromos autómodelleket.

Forrás: Portfolio

További cikkek a témában itt.

DD.