Lengyel járatok a célpontok

 

Az Emirates és a LOT egy-egy, valamint a Wizz Air két járata kapott bombafenyegetést az elmúlt időszakban, az érintett gépek a lengyel főváros repülőterére érkeztek vagy onnan indultak, és mind a négy esetben kiderült a leszállás után, hogy valótlan volt a fenyegetés – írja az airportal.hu

Április 21-én este az Emirates EK 177-es számú, Dubaj-Varsó járatát teljesítő, Boeing 777-300ER repülőgép személyzetét a légiforgalmi irányítás a repülőtér megközelítése közben tájékoztatta először virágnyelven arról, hogy a repülőtéren kívülről, „valószínűleg telefonon” olyan információt kaptak, hogy „veszélyes anyag” vagy „gyanús anyag” lehet a fedélzeten.

A közelkörzeti irányító csak percekkel később, a személyzettel folytatott többszöri üzenetváltást követően közölte, hogy a repülőtér ügyeletes vezetőjén keresztül azt az információt kapták, hogy bomba van a gépen.

Az ekkor már a repülőtértől alig több mint 20 tengeri mérföldre (37 km), 3000 láb (kevesebb mint 1000 méter) magasságban repülő 777-es pilótái elsőbbségi leszállást kértek.

Az irányító jelezte, hogy leszállást követően a repülőteret legalább egy órára le fogják zárni, és az Emirates repülőgépének nem a terminálnál, hanem az épületektől távolabb eső gurulóúton kell megállnia.

A gép biztonságos leszállását követően a légikikötőt mintegy két órára lezárták, amíg az utasokat kiszállították, valamint a fedélzetet átvizsgálták a hatóságok. A közlés szerint a lezárás a potenciális veszély miatt volt indokolt, emiatt több Varsóba érkező járat is várakozott, vagy kitérő repülőtéren szállt le, az induló járatok pedig nem szállhattak fel.

Nem elszigetelt eset az esti, a Simple Flying összefoglalója szerint. Előző nap, április 20-án a Wizz Air W6 1515 számú, Varsó és Oslo (Sandefjord) közötti járatát teljesítő A321-esnek kellett megszakítani az útját Gdansk repülőterén hasonló okok miatt.

Szintén április 20-án a LOT Polish Airlines LO 527-es számú Varsó-Prága járatát teljesítő Embraer E170-est kellett átvizsgálni a célrepülőtéren végrehajtott leszállást követően, egy névtelenül érkezett fenyegetés miatt.

Egy hónappal korábban, március 20-án pedig a Wizz Air Kutaisziből Varsóba érkező járata kapott hamisnak bizonyult bombafenyegetést.

Számos alkalommal fenyegették meg az Air Serbia oroszországi járatait az elmúlt hetekben.

A légijáratokat érintő bombafenyegetések megszaporodása összefüggésben lehet az Ukrajnában zajló háborúval is.

Mint ismert, az Air Serbia az uniós szankciók elrendelését követően is fenntartotta moszkvai és szentpétervári járatait, amely miatt az ország és a nemzeti légitársaság is számos kritikát kapott a nyugati államoktól.

 

A szerb nemzeti légitársaság Belgrád és oroszországi repterek között repülő járatai az elmúlt hetekben több alakalommal is bombafenyegetést kaptak, nem egyszer valamely uniós ország légterében. Előfordult olyan eset is, hogy az adott repülőgépet a magyar Gripen vadászgépek kísérték a szerb határig elővigyázatosságból – olvasható az összeállításban.

Cash/fotó: airportal.hu