A sprintfutamot is behúzta

 

A világbajnoki címvédő Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte meg a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíj szombati sprintfutamát, ezzel megőrizte az első rajtkockát a vasárnapi viadalra.

A 24 éves Verstappen a 21 körös szombati száguldás startjánál elveszítette ugyan a vezető pozíciót, de két körrel a leintés előtt vissza tudta előzni a vb-pontversenyben vezető Charles Leclerc-t, a Ferrari monacói pilótáját.

Verstappen és Leclerc mögött előbbi csapattársa, a mexikói Sergio Pérez ért célba harmadikként, míg a másik Ferrarit vezető spanyol Carlos Sainz Jr. a 10. pozícióból rajtolva egészen a negyedik helyig jött fel.

A rajtot Leclerc kiválóan kapta el, azonnal átvette az első helyet Verstappentől, aki mögé Lando Norris (McLaren) sorolt be harmadiknak. Nem tartott azonban sokáig a féktelen száguldás, Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) ugyanis már az első körben összeütközött az egyik kanyarban Pierre Gaslyval (Alpha Tauri), a kínai újonc versenyautója pedig a gumifalnak csapódott. A baleset miatt és a mentés idejére a pályára hajtott a biztonsági autó, amely három kör után engedte útjára a mezőnyt. Az újraindításnál Leclerc magabiztosan megőrizte a vezetést, mögötte Verstappen és Norris száguldott, az utánuk következő bolyokban viszont nagy csata kezdődött a pozíciókért.

Pérez a 13. körre feljött harmadiknak, lehagyva Norrist, a 10. pozícióból rajtoló Sainz pedig nagy felzárkózást bemutatva, szép előzésekkel egészen a negyedik helyig jött fel a 21 körös viadal végére.

A hajrában Verstappen utolérte Leclerc-t, és az első komoly előzési próbálkozásánál sikerrel is járt, a Ferrari versenyautóján láthatóan nem működtek olyan jól a gumik, mint a Red Bullén.

A vasárnapi futamot tehát Verstappen kezdheti az élről, mellőle pedig Leclerc startolhat. A rövidtávú viadal első nyolc helyezettje világbajnoki pontokat is gyűjtött, a győztes 8, a második 7, a harmadik 6, a többiek pedig sorrendben 5, 4, 3, 2, valamint 1 pontot szereztek.

A 63 körös Emilia Romagna Nagydíj vasárnap 15 órakor kezdődik.

A vasárnapi futam rajtsorrendje:

  1. sor:
    Max Verstappen (holland, Red Bull)
    Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
  2. sor:
    Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
    Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
  3. sor:
    Lando Norris (brit, McLaren)
    Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)
  4. sor:
    Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
    Kevin Magnussen (dán, Haas)
  5. sor:
    Fernando Alonso (spanyol, Alpine)
    Mick Schumacher (német, Haas)
  6. sor:
    George Russell (brit, Mercedes)
    Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
  7. sor
    Sebastian Vettel (német, Aston Martin)
    Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
  8. sor
    Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
    Esteban Ocon (francia, Alpine)
  9. sor:
    Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)
    Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
  10. sor:
    Nicholas Latifi (kanadai, Williams)
    Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)

Futam: vasárnap 15 óra

Forrás: MTI