Három kategóriát is bezsebelt New Yorkban

 

Awards-on, a teljesen elektromos crossovert az év autójának, az év elektromos autójának és az év autótervezésének választották. A World Car Awards a New York-i Nemzetközi Autószalonon (NYIAS) tartott ünnepségen mutatta be az eredményeket – teszi közzé elismerését a gyártó.

Az IONIQ 5-öt a világ 33 országának 102 autóipari újságírójából álló zsűri ismerte el. Az innovatív akkumulátoros elektromos járművet (BEV), amely már számos nemzetközi elismerést nyert, a 2021-ben bemutatott 27 versenytárs modell mellett vették figyelembe, és végül győzelmet arattak a többi döntős felett mindhárom kategóriában, amelyben jelölték.

Az IONIQ 5 a Hyundai dedikált BEV termékcsaládjának első modellje: az IONIQ. Teljes mértékben kihasználja a testreszabott Elektromos-Globális Moduláris Platform (E-GMP) architektúra előnyeit, hogy 800 V-os, ultragyors töltési képességeket kínáljon 10-80 százalékos töltéshez mindössze 18 perc alatt, és rendkívül tágas belső teret kínáljon. Az elektromos járművek egyedi csomagolási igényei azt jelentik, hogy a tengelyek közvetlenül az autó elejére és hátuljára tolhatók, így sokkal több helyet biztosítanak, mint egy hagyományos jármű. Kétkerék-meghajtással (2WD) és akár 77,4 kWh akkumulátorral felszerelve a maximális hatótávolsága egyetlen töltéssel körülbelül 470 ~ 480 km lesz, a WLTP szabvány szerint. Jellemzői közé tartozik a Vehicle-to-Load (V2L) technológia, a fejlett kapcsolat és a vezetéstámogató rendszerek, amelyek a legjobb autós élményt nyújtják.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy átvehetjük ezeket a rangos díjakat, amelyek elismerik a Hyundai Motor Company minden emberének és üzleti partnerének tehetségét és kemény munkáját. Elképzelésünk az, hogy lehetővé tegyük a haladást az emberiség számára, és megközelítésünk jóváhagyása arra fog szolgálni, hogy felbátorítsa elkötelezettségünket, hogy ezt a látomást valóra váltsuk” – nyilatkozta Jaehoon ChangA Hyundai Motor Company elnök-vezérigazgatója.

Ahogy a Hyundai Motor intelligens mobilitási megoldások szolgáltatójává válik, a vállalat felgyorsítja villamosítási stratégiáját, hogy a világ vezető elektromosautó-gyártójává váljon. A Hyundai azt tervezi, hogy 2030-ig 17 új BEV modellt vezet be, köztük Genesis luxusmárkákat, és célja, hogy 2030-ra 1,87 millió darabra növelje a globális BEV-eladásokat.

 

Az IONIQ 5 új korszakot nyit a Hyundai tervezésében, amelyet a márka tervezői „Parametric Dynamics”-nak neveznek, kinetikus ékszerszerű felületi részletekkel, amelyek meghatározzák a BEV vizuális identitását. A crossover egyedi külső stílusát tiszta, éles vonalak jellemzik, amelyek dinamikus jelenlétét közvetítik az úton, valamint a jellegzetes „Parametric Pixel” LED fényszórók és hátsó lámpák, amelyek tartós benyomást keltenek.

Belül az IONIQ 5 „Living Space” belső témája teljes mértékben kihasználja a 3000 mm-es tengelytáv előnyeit, hogy egy soha nem látott mozgatható középkonzolt kínáljon, amely nagyobb mozgásszabadságot biztosít az utasoknak. Számos belső érintkezési pont környezetbarát anyagokat és textíliákat használ, például környezetbarát bőr, fenntartható szálak és biofestékek, amelyek tükrözik a fogyasztók növekvő érdeklődését az etikus, fenntartható termékek iránt.

„Az IONIQ 5-tel egy új mobilitási élményt szeretnénk létrehozni – egy játékváltót. Ezt a rendkívüli járművet a tervezők és mérnökök szenvedélye és erőfeszítései tették lehetővé, akik feszegették az EV térben lehetséges lehetőségek határait”- nyilatkozta SangYup LeeA Hyundai Global Design Center ügyvezető alelnöke és vezetője.

 

A tavalyi globális bevezetése óta az IONIQ 5 rangos nemzetközi elismeréseket kapott, köztük az év német autója, az Egyesült Királyság év autója, az Auto Express az év autója és az Auto Bild az év elektromos autója. A modell a 2021/2022-es év első legjobb autói díjátadón is az első helyet szerezte meg.

Az év autója világkocsija díjra a zsűri az IONIQ 5-öt választotta ki a 28 járműből álló első nevezési listáról, majd három döntős közül. Ahhoz, hogy a kategóriára jogosultak legyenek, a járműveket évente legalább 10 000 darabban kell gyártani, az elsődleges piacaikon a luxusszint alatt kell értékesíteni, és valamikor 2021. január 1. és 2022. március 30. között legalább két kontinens legalább két fő piacán kell értékesíteni.

Az Év Elektromos Autója világnapon a zsűri az IONIQ 5-öt választotta ki a 11 járműből álló első nevezési listáról, majd három döntős közül. Ahhoz, hogy a kategóriára jogosultak legyenek, a járműveket kizárólag egy vagy több elektromos motorral kell működtetni, amelyet évente legalább 5000 darab mennyiségben kell gyártani, és 2021. január 1. és 2022. március 30. között legalább két kontinens legalább két fő piacán kell értékesíteni.

Az évente megrendezésre kerülő World Car Awards a legjobb dizájnt, luxusautót, nagy teljesítményű autót, városi autót, ev-t és az év legjobb autóját ismeri el. Februárban a zsűri Luc Donckerwolke-ot, a Hyundai Motor Group kreatív igazgatóját, a 2022-es Év Autóvilágának választotta az új modellfejlesztések, köztük az IONIQ 5 felügyeletéhez való jelentős hozzájárulásáért – olvasható a sajtóanyagban.

Forrás: Hyundai Motor Company