Eddig 1,1 milliárd liter üzemanyag fogyott

 

Az első negyedév során nem kevesebb, mint 34 százalékkal több üzemanyagot adtak el a márkás láncok hazai kútjain, mint tavaly ugyanekkor – derül ki az iparág nagy magyarországi cégeit képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) nyilvánosságra hozott forgalmi adataiból.

Január és március között közel 1,1 milliárd liter üzemanyagot tankoltak a kutakon. Az I. negyedévi csúcsot eddig 2019-ben tankolták az márkás láncok ügyfelei 890 millió literrel. Az ugrás szintjére jellemző, hogy az eddigi legnagyobb első negyedévi növekedési mértéket 2015-ben mérték, 10 százalékkal.

Ezen belül a szövetség a gázolaj piacán még nagyobb, 43 százalékos ugrást tapasztalt. A színes kutak ügyfelei így az első negyed év során 640 millió liter dízelt vásároltak.

A benzin sem maradt el ettől sokkal: a termékből 383 millió liter fogyott, ami 29 százalékkal több, mint tavaly az első három hónapban. Ezen belül ugyanakkor a 95-ös motorbenzin 42 százalékkal megugrott. Kiemelt minőségű benzinekből ezúttal 13 százalékkal kevesebbet, 59 millió litert értékesítettek a márkás kutakon.

Amiként arra az elmúlt közel fél év során számos szakértő felhívta a figyelmet, az autósok szabályosan megrohamozták a kutakat. Ennek tudható be az alapüzemanyagok térnyerése, ami elsősorban a 95-ös esetében szembetűnő változás.

A tisztánlátás végett szintén szükséges megemlíteni, hogy az ársapka miatt az autósok jó része a kis kutakról átszokott a MÁSZ-kimutatásban szereplő márkás láncokra. Egri Gábor, a 2 ezer hazai töltőállomás mintegy felét kitevő kis kutakat tömörítő Független Benzinkutak Szövetsége elnöke a Népszavának úgy nyilatkozott: köreikben 30-40 százalékos igénycsökkenés valószínűsíthető.

A prémiumtermékek iránti igénycsökkenést az is magyarázhatja, hogy a kormányrendelet ezek egy részét is bevonta a legfeljebb 480 forintért adható üzemanyagok körébe, amire a kútcégek e termékeket kivonták a forgalomból – derül ki az összeállításból.

Cash/fotó: Google