Bombafenyegetés a magyar légtérben

 

Péntek délután harmadszor is riasztást kaptak a Magyar Honvédség vadászgépei – írja a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

Pénteken délután bombafenyegetést jelzett egy Szentpétervárról Belgrádba tartó A319-es szerb utasszállító, ezért a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja riasztotta a Magyar Honvédség vadászgépeit.

A Gripenek kikísérték a repülőgépet a magyar légtérből, majd visszatértek a kecskeméti bázisra.

Telex azonban azt írja, nem sokkal később újból felszálltak a vadászgépek egy Moszkvából Belgrádba tartó utasszállító miatt, mely szintén bombafenyegetést jelzett. A Gripenek a felszállást követően azonosították a szerb A319-es repülőgépet és kikísérték a magyar légtérből és ismét visszatértek a kecskeméti bázisra.

17 óra körül aztán harmadszor is felszálltak a Gripenek. Ezúttal azért, mert egy Ausztria felől érkező, Piston típusú kisrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

A NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központ riasztását követően a Gripenek haladéktalanul felszálltak, azonosították a repülőgépet, annak vezetőjével pedig a légiirányítás is felvette a rádiókapcsolatot. A vadászrepülők a kisgépet Szegedre kísérték, majd visszatértek a kecskeméti bázisukra – derül ki a tájékoztatóból.

Cash/fotó: MTI