Május 9-én lép hatályba a módosított rendelet, ha elfogadja az április 13-i fővárosi közgyűlés a beterjesztést, melyet a cikkben olvashatsz.

Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének

…/2022. (…) önkormányzati rendelete

a személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének feltételeiről, a taxiállomások létesítésének és igénybevételének rendjéről és a személytaxi-szolgáltatás hatósági áráról szóló 31/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet

 módosításáról

Budapest Főváros Közgyűlése a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 49. § (3) bekezdés b) pontjában, valamint az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény 7. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, és a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 12. § (3)-(4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. §

(1) A személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének feltételeiről, a taxiállomások létesítésének és igénybevételének rendjéről és a személytaxi-szolgáltatás hatósági áráról szóló 31/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet 3. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Személytaxi-szolgáltatás legalább 55 kW teljesítményű és EURO 5 környezetvédelmi besorolású személygépkocsival folytatható. A gyárilag hibrid személygépkocsik esetén az összes hajtómotor-teljesítményt együttesen szükséges figyelembe venni. A teljesen elektromos meghajtású személygépkocsik esetén a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló kormányrendeletben e típusra előírt követelményt kell figyelembe venni.”

(2) A személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének feltételeiről, a taxiállomások létesítésének és igénybevételének rendjéről és a személytaxi-szolgáltatás hatósági áráról szóló 31/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet 3. §-a következő (8a) bekezdéssel egészül ki:

„(8a) 2024. január 1. napjától kizárólag

  1. a) legalább 55 kW teljesítményű és EURO 6, vagy annál szigorúbb környezetvédelmi besorolású; vagy
  2. b) teljesen elektromos meghajtású

személygépkocsit lehet új taxiként üzembe helyezni.”

(3) A személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének feltételeiről, a taxiállomások létesítésének és igénybevételének rendjéről és a személytaxi-szolgáltatás hatósági áráról szóló 31/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet 3. § (12) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(12) A személytaxi-szolgáltatást végző vállalkozás köteles a személytaxiban az utas számára belföldi és nemzetközi fizetésre is alkalmas kártyaalapú készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való díjfizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását biztosítani olyan módon, hogy az utas számára a szolgáltatást végző vállalkozás, mint a díjfizetés kedvezményezettje egyértelműen beazonosítható legyen. Az ilyen fizetést plusz díj felszámítása nélkül el kell fogadni.”

(4) A személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének feltételeiről, a taxiállomások létesítésének és igénybevételének rendjéről és a személytaxi-szolgáltatás hatósági áráról szóló 31/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet 3. §-a következő (18) bekezdéssel egészül ki:

„(18) A személytaxi-szolgáltatást végző vállalkozás a szolgáltatás nyújtása során a személytaxi helyéről, a taxaméter elindításáról és leállításáról szoftverrel valós időben, folyamatosan adatot szolgáltat a közlekedésszervező számára a közlekedésszervezéssel összefüggő feladatai ellátásának hatékonyabbá tétele érdekében.

  1. §

A személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének feltételeiről, a taxiállomások létesítésének és igénybevételének rendjéről és a személytaxi-szolgáltatás hatósági áráról szóló 31/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. §

(1) Az egységdíjak kötelező mértéke – rögzített hatósági árként – a következő (a díjtételek az általános forgalmi adót tartalmazzák):

  1. a) alapdíj 1000,-Ft;
  2. b) távolsággal arányos egységdíj: 400,-Ft/km;
  3. c) idővel arányos egységdíj: 100,-Ft/perc.

(2) Budapest közigazgatási területén megkezdett, de a közigazgatási határon kívülre irányuló személytaxi-szolgáltatás teljesítése esetén a Budapest közigazgatási határáig teljesítendő visszaútra a vállalkozó az (1) bekezdés szerint meghatározott viteldíjat alkalmazhatja.”

  1. §

(1) A személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének feltételeiről, a taxiállomások létesítésének és igénybevételének rendjéről és a személytaxi-szolgáltatás hatósági áráról szóló 31/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet 1. melléklete a 1. melléklet szerint módosul.

(2) A személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének feltételeiről, a taxiállomások létesítésének és igénybevételének rendjéről és a személytaxi-szolgáltatás hatósági áráról szóló 31/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet 2. melléklete az 2. melléklet szerint módosul.

  1. §

A személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének feltételeiről, a taxiállomások létesítésének és igénybevételének rendjéről és a személytaxi-szolgáltatás hatósági áráról szóló 31/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet

  1. a) § (7) bekezdésében a „típusú gumiabronccsal” szövegrész helyébe a „típusú, vagy megfelelő típusjóváhagyás szerint minden évszakban használható gumiabronccsal” szöveg,
  2. b) § (3) bekezdésében a „nyújthatja be, amennyiben” szövegrész helyébe a „nyújthatja be kizárólag olyan alvázszámú gépjárműre vonatkozóan, amellyel végzett személytaxi-szolgáltatás tekintetében” szöveg,
  3. c) § (4) bekezdés f) pontjában a „személytaxi gyártmánya” szövegrész helyébe a „személytaxi alvázszáma, gyártmánya” szöveg,
  4. d) § (3) bekezdésében a „szabadjelzővel, utasfelvételi céllal” szövegrész helyébe a „szabadjelzővel, csak utasfelvételi céllal” szöveg,
  5. e) § (3a) bekezdésében a „póthatáridő” szövegrész helyébe a „határidő” szöveg,
  6. f) melléklet 1. pontjában a „műszerfalán fehér fólián, fekete grafika kivitelben” szövegrész helyébe a „műszerfalán fehér fólián, fekete grafika és szöveg kivitelben, vagy fekete fólián, fehér grafika és szöveg kivitelben” szöveg

lép.

  1. §

Hatályát veszti a személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének feltételeiről, a taxiállomások létesítésének és igénybevételének rendjéről és a személytaxi-szolgáltatás hatósági áráról szóló 31/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet

  1. a) § (6) bekezdése,
  2. b) § (5) bekezdése,
  3. c) § (2a) bekezdése,
  4. d) melléklet 9. pontja.
  5. §

(1) Ez a rendelet – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel – 2022. május 9-én lép hatályba.

(2) Az 1. § (2) bekezdése 2024. január 1-jén lép hatályba.

(3) Az 1. § (4) bekezdése 2025. január 1-jén lép hatályba.

 

 

dr. Számadó Tamás
főjegyző
Karácsony Gergely
főpolgármester