Átstartolt a Boeing 777

 

Vizsgálatot indított a francia polgári repülésbiztonsági nyomozó és elemző Iroda (BEA) annak a súlyosnak minősített incidens miatt, amely az Air France légitársaság egyik járatának leszállásakor történt a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren. A pilóták ugyanis a Boeing 777 típusú repülőgép „repülésirányításának instabilitásával” szembesültek – írja az AFP.

Az Air France megerősítette az AFP hírügynökségnek, hogy a francia légitársaság AF11-es számú, New Yorkból Párizsba közlekedő járatán április 4-én félbeszakadt a megkezdett leszállás, és átstartolás történt a repülőtérhez közeledve. A repülőgép a második leszállás során már gond nélkül landolt – jelezte a légitársaság.

A francia televíziókban és rádiókban közzétetették az incidens során a pilótafülke és az irányítótorony közötti beszélgetés szövegét. – Állj, állj! – mondta az egyik pilóta a kollégájának ijedt hangon, majd a légiirányítókhoz szólva hozzátette: „Visszahívlak titeket. Átstartoltunk, tartjuk a 4000 láb (1300 méter) magasságot, visszahívunk titeket”. A FlightRadar internetes oldalon látható repülési adatok szerint a repülőgép nem sokkal korábban még 400 méteres magasságban volt.

Átstartoltunk, repülésirányítási probléma történt, a gép gyakorlatilag elszabadult – magyarázta a pilóta a légiirányítóknak, miután stabilizálódott a helyzet. Az Air France szerint „az átstartolást a hatóságok, a repülőgépgyártók és az Air France légitársaság természetes eljárásnak tekintik a biztonság érdekében”.

„A legénységek képzettek és rendszeresen gyakorolják a valamennyi légitársaság által megszokott eljárásokat annak érdekében, hogy szavatolják a járatok és az utasok biztonságát, ami a legfontosabb az Air France számára” – tette hozzá közleményében a légitársaság, amely „megérti és sajnálja a kellemetlenséget, amelyet az ügyfeleik átélhettek”.

 

A járat adatait és a pilótafülkében lezajlott beszélgetés felvételét tartalmazó feketedobozt már vizsgálja a BEA, amely „súlyos incidensnek” minősítette a történteket.

A nemzetközi polgári légiközlekedés szabályai szerint a súlyos incidens azt jelenti, hogy a körülmények arra utalnak, nagy volt a valószínűsége egy balesetnek. Illetékes források az AFP-nek elmondták: az incidens azért minősült súlyosnak, mert leszállás közben történt, amikor is a legnagyobb a kockázat. A hatóság egyébként rendszeresen végez ilyen típusú vizsgálatokat. A mostani incidensnek nem voltak sérültjei – olvasható a hírügynökségi jelentésben.

Cash/fotó: Youtube