Egyre több, eddig szüneteltető, jobb időkre váró taxis vállalkozó gondolja úgy, hogy újraindítja tevékenységét. Hogy alakul ez adóügyi szempontból?

Alapesetben a vállalkozás a szüneteltetés után ugyanazon adózási formában működik, mint előtte. Ha tételes volt, akkor tételes marad, az átalányadózó ismét átalányadózó lesz, és a kata státusza sem változik. Felmerült a kérdés, hogy szükség esetén mikor és hogyan lehet változtatni az újraindítás után.

  • Aki eddig tételes adózásban vagy átalányadózásban volt és katás szeretne lenni, az ennek bejelentését követő hónaptól lehet katás (feltéve, ha az elmúlt két évben nem üzemelt ebben a formában)
  • Aki eddig katás vállalkozó volt, és átalányadóra kíván áttérni, az a bejelentést követő hónaptól választhatja ezt a formát.

Mindkét variációra vonatkozik, hogy a szüneteltetés zárása és a vállalkozás újraaktiválása hónapjában a vállalkozás még az eredeti, szüneteltetés előtti adózási formában működhet. A váltást a szüneteltetés közben nem lehet bejelenteni!

Áfa szemponttjából az alanyi adómentesség a szüneteltetést nem érinti, a tevékenység továbbfolytatása esetén a szüneteltetést megelőzően alanyi mentes adóalany továbbra is alanyi adómentes lesz, és ez fordítva is igaz. Áttérni csak az általános szabályok szerint, év végén lehet.

-oli