Félszáz fényjelző felvillan

 

Fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen jelzést ad a rendszer. Április elsejétől elindult ez a szolgáltatás – írja a police.hu

A viharjelzés figyelembevételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan. Ilyen esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel a vízben tartózkodni, csak a parttól számított 500 méteren belül szabad. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel. Ebben az esetben fürödni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével) tilos.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezen időszakban a Balaton átlagos vízhőmérséklete még alacsony, így vízbeesés esetén magas a hipotermia kockázata.

Baj esetén hívja a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság segélyhívó számát!

A bajbajutottak egész évben 0-24 órában ingyen hívhatják a 1817-es balatoni vízi segélyhívó telefonszámot. Ha valaki ezt a számot tárcsázza, hívása közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletén csörög ki. A 112-es központi segélyhívót tárcsázókat viszont a hívásfogadó központok továbbítják a vízirendőrök irányába.

Az ügyeleten azok a szakemberek látnak el szolgálatot, akik jól ismerik a Balaton minden zegzugát, és nagy a gyakorlatuk abban, hogy azonosítsák, pontosan hol tartózkodik, akinek segítségre van szüksége. Emellett látják a szolgálatot teljesítő hajók aktuális helyzetét is, így tudják, hogy baj esetén melyik ér oda a leghamarabb – olvasható a rendőrség honlapján.

k.z.t./fotó: rendőrség, OKF