Bevezetésképpen kultúra jön éppen, s le is írom szépen. Midőn tudomásomra jutott egy kiállítás megnyitója, legott bejelentkeztem reá, villanyposta alkalmazásával. Vagyis, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban most nyílt tárlat, Jurták és Kolostorok címmel. Mivel már említettem többször, közel áll hozzám a Mongol kultúra és élet, mert évekig éltem kint, tehát ott volt a helyem. A megnyitón beszédet mondott az új Mongol Nagykövet, Baataryav úr , majd egy komoly tárlatvezetésben volt részünk, amit Ágnes tartott másfél órán át. Ágnes, (dr. Birtalan Ágnes professzor asszony, az ELTE mongol tanszék vezetője)) kit van szerencsém ismerni a nyolcvanas évektől, mikor az ulánbátori egyetemen végzett.

dr Birtalan Ágnes professzor asszony, az ELTE mongol tanszék vezetője

Eme bevezetővel ajánlom figyelmetekbe a kiállítást az Andrássy út 103-ban, igen érdekes élmény.

 

Most akkor “ugorgyunk”, miként Pósalaki bácsi említette vala Nyilas Misinek a felolvasás során. Tavaszodik, s szépen nő a medvehagyma, így ez lészen a főszereplő. Reggelire csinos tükörtojásokat sütöttem, kevéske olajon, majd medvehagymára fektettem, s mellé feketeerdei sonkába tekertem camembert sajt szeletet, pirítóssan  kínáltam.

Reggelire csinos tükörtojásokat sütöttem,

Készíthetünk egy komolyabb előételt is, ami talán bonyolultnak tűnik de nem az.

Feketeerdei sonkára helyezünk fokhagymás pirított garnélákat, mellé medvehagymára állítunk néhány darab töltött éti csigát burgundi módra, s kapjon még medvehagymás sajtkrémmel töltött feketeerdei sonka szeletet, valamint még a sajtkrémből tegyünk keveset a medvehagyma levelére.

Ez az előétel már kicsit bonyolultabb

Kertem sarkában megterem a hagyma, de piacokon szezonban kapni bőven, s erősen javallom a fogyasztását vitamin tartalma miatt.

A garnélával már foglalkoztunk, így nem ismétlem, a krémsajtba csak belekeverjük a felaprított medvehagymát, kissé sózzuk esetleg. Azt gondolnánk, hogy a bökkenő a csigával van, de nem. Még nincs itt a csiga szezonja, de készen kapható, fagyasztva, s csak néhány perc sütést igényel, és készen is van, lehet tálalni, akár az alábbi kép alapján, szintén pirítóssal.

No, azért ne lépjünk túl ily egyszerűen ezen a csiga dolgon!

Kissé macerás, de elkészíthető otthon is, ha nagyon akarjuk. Röviden vázolnám a menetét.

Kell gyűjteni éti csigát, sokat, amit zárt, de szellős, hűvös helyen tartunk /éheztetünk/ három napig. Majdan megmosva, forró vízbe vetjük s főzzük. Ezután házából kiszedve, tisztítva fűszeres lében kis borral tovább főzzük, alkalmasint kuktában, mert gyorsabb. A csigaházakat is kifőzzük, szóda-bikarbonátos vízben, majd szárítjuk. Zöldfűszeres vajat keverünk, s ebből teszünk a csigaházba, erre a csiga kerül, majd lefedjük ismét a vajjal. Tepsiben sütjük sóban, sorba rendezve, 5-8 percig, majdan tálalhatjuk is, ha nincs csigavillánk, egy mokkás kanál is megfelel hozzá.

Filézett csirkecomb rántva, mellé kacsazsíron forgatott tört krumpli, s mindezt medvehagyma leveleken tálaltam

Megemlíteném, hogy elég mennyiségű csiga esetén pörköltet is főzhetünk, akár bográcsban is, miként ezt pár éve magam is kipróbáltam, s az eredmény dicsérendő volt. Sajnos erről nem készült fotó.

Miután itt talán kissé elszédült a jámbor olvasó, már csak egy apróságot említek, szintén a medvehagyma okán.

Készült filézett csirkecomb rántva, mellé kacsazsíron forgatott tört krumpli, s mindezt medvehagyma leveleken tálaltam. Kápia paprika apró kockára vágva jól díszíti tányérunkat.

Jó munkát és jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22 a fakanalas