Majd 87 millióért készülnek a víziók

 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában a IX. kerületi Mester utca megújulásának tervezése, amelynek alapelve a Fővárosi Önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan az útszakasz élhetőbbé tétele és a fenntartható, helytakarékos közlekedési módok előnyben részesítése. A kivitelezésre alkalmas tendertervek 2023 augusztusára készülhetnek el – írja közleményében a beruházó.

A jelenleginél jelentősen zöldebb, közterületi aktivitásokban gazdag, hosszabb távú időtöltésre is alkalmas környék lehet a ferencvárosi Mester utca belső szakasza. A Budapesti Közlekedési Központ március 30-án aláírta a felújítás tervezéséről szóló szerződést, így a közbeszerzési eljáráson nyertes Create Value Kft. már április elején hozzáláthat a munkához.

A Mester utca a IX. kerület és egyben a főváros egyik forgalmas sugárirányú útja, amely a Koppány utcától egészen a Nagykörút vonaláig tart. A jelenlegi rekonstrukció során a Ferenc körút és a Haller utca közötti szakasz újulhat meg. A Fővárosi Önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan a tervezési folyamat alapelve, hogy az utca a felújítás során kerékpáros- és gyalogosbaráttá váljon, valamint a jelenleginél élhetőbb legyen. Mindez nagyon fontos a helyieknek, ezért a fővárosi részvételi költségvetésbe a mostani tervezéssel párhuzamosan bekerült a Mester utca zöldítésének feladata. A zöldítés hamarabb megvalósul, mint az utca felújítása, így azt a tervezéskor teljes mértékben figyelembe veszi a BKK.

Az érintett szakasz főként tágas, fasorokkal határolt kialakítása és jelentős vendéglátó funkciója miatt Ferencváros nagyon kedvelt része. A BKK érdemesnek tartja a tervezés során felülvizsgálni az utca hálózati szerepét az egyéni gépjárműforgalom szempontjából, hogy az aktív és mikromobilitás (például gyaloglás, roller, kerékpár) elsőbbséget élvezhessen. A Mester utca kialakításának újragondolása azonban nem csak a közlekedés miatt fontos: a környéken iskolák, rendelő, éttermek és üzletek is vannak.

A terveket a nyertes tervező nettó 86,75 millió forintból készíti, az engedélyezési tervek véleményezési folyamata 2023 elején zárulhat le. A kivitelezésre alkalmas tendertervek jövő augusztusra készülhetnek el úgy, hogy az ősszel megindulhasson a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás. Eredményes eljárás lefolytatása, valamint a szükséges pénzügyi források rendelkezésre állása esetén a kivitelezés 2024 tavaszán kezdődhet.

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
kedvező fogadtatása volt a társadalmi egyeztetésnek

A BKK tavaly tavasszal indított társadalmi egyeztetést a Mester utca belső szakaszának megújulásáról. A kérdőívet több mint ezren töltötték ki, és csaknem 5600 vélemény, illetve javaslat érkezett a témában. A véleményezők többsége a forgalomcsillapítást, a parkolási problémák megoldását, illetve a villamosközlekedés újragondolását tartja a legfontosabb feladatnak. A társadalmi egyeztetés eredményeiről ezen az oldalon olvasható bővebb leírás.

A fővárosi részvételi költségvetés szintén számol a Mester utca fejlesztésével: a programból idén tavasszal 50 millió forintot fordítanak az utca zöldítésére és kellemesebbé tételére. További részletek a projektről a részvételi költségvetés weboldalán olvashatók. A BKK elkötelezett a fenntarthatóság mellett, ezért a részvételi költségvetési keretből megvalósított elemek a Mester utca felújítása után is megmaradnak a helyszínen – derül a tájékoztatásból.

Cash/fotó: BKK