Versenyfutás az idővel

 

A SkyDrive nevű japán startup 2020-ban jelentette be, hogy első repülő autójának prototípusát 2023-ra kereskedelmi modellé kívánja alakítani. Most egy új partnerség révén a repülőgépeik még nagyobb számban kerülhetnek forgalomba – írja Robb Report.

A vállalat a héten jelentette be a Suzukival való együttműködést, amelynek keretében 2025-re légi taxi-flottát kívánnak kialakítani.

Az SD-XX névre keresztelt eVTOL (elektromos függőleges fel- és leszálló) repülőgépet az idei világkiállításon mutatják be Oszakában. A vállalatok elmondása szerint együtt fognak dolgozni a gyártás megtervezésén és a tömeggyártási rendszerek kiválasztásán, valamint a technológiai kutatáson és fejlesztésen.

Ezt a jármű viszonylag kis helyigénnyel rendelkezik: mindössze 4 méter hosszú, 3,5 méter széles és 1,5 méter magas. A kétüléses jármű nyolc légcsavarral rendelkezik, amelyek segítségével 20 kilométeres sebességgel, 500 méter magasan repülhet a föld felett.

A 2018-ban indult SkyDrive mögött többek között a Toyota, a Fujitsu és a Panasonic technológiai cégek állnak. A biztosítókon túl a vállalat szorosan együttműködik a japán kormánnyal is, hogy megvalósítsa légi taxis vízióját. Emellett az együttműködés lehetőséget ad az ország egyik vezető autógyártójának és motorkerékpár-gyártójának, a Suzukinak, hogy bővítse saját üzletágát.

Cash/fotó: SkyDrive