Az ellátási lánc akadozhat

 

Közzétette a 2021-es negyedik negyedévének üzleti eredményeit a Caterpillar. A munkagépeket gyártó vállalat kifejezetten jól zárta a tavalyi évet, bevétele több mint a duplája volt a 2020-as utolsó negyedévnek – írja jelentésében a cég.

A Caterpillar kitűnő negyedik negyedéves eredményről számolt be január utolsó napjaiban. Ugyanakkor a cég arra figyelmeztetett, hogy az ellátási problémák rányomják majd a bélyegüket a cég idei eredményeire.

Az általánosan növekvő keresletnek köszönhetően a nehéziparban érdekelt Caterpillar szekere jól megy, azonban Jim Umpleby vezérigazgató egy elemzőkkel folytatott konferenciahíváson azt mondta, hogy a vállalat bevételei még magasabbak lettek volna, ha nem szembesülnek a termelést megszorító ellátási problémákkal.

Umpleby elmondta, hogy a vállalat a magasabb költségek ellenére is nyitva tartotta a kihasználatlan gyárakat, hogy kielégítse az ügyfelek igényeit.

A vezérigazgató várakozásai szerint a kereslet továbbra is erős marad, ezt a cég megrendelés-állománya is jól mutatja. A legfontosabb kérdés továbbra is az ellátási lánc marad – Umpleby szerint –, azon múlik a cég éve, hogy mennyire lesz képes kielégíteni az ügyfelek igényeit.

A 2021-es negyedik negyedév nettó eredménye 2,1 milliárd dollár volt a Caterpillar számára, ami több mint kétszerese a 2020-as időszak szintjének. A vállalat 2022 első negyedévében erős eladásokra számít az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. Az egész évet illetően azt várja a vezetés, hogy az áremelések ellensúlyozzák a gyártási költségek növekedését – írja az Industry Week.

Cash/fotó: Caterpillar