Csúcsragadozók látó távon belül

 

 A nagy aukciósházak árverésein rendre előtérbe kerülnek azok az autóritkaságok, amelyekhez egy kisebb vagyonért lehet hozzájutni. 2021-ben, ha lehet, még nagyobb összegekért cseréltek gazdát a legkülönlegesebb gyűjtői darabok. A Roadster összegyűjtötte az aukciók öt legértékesebb modelljét, amelyeket év közben mi is bemutattunk.

Ferrari 275 GTB Competizione (1966)

A hatvanas években a Ferrari már a legsikeresebb csapatok közé tartozott a versenypályákon, és 1966-ban készült el ez a 275 GTB Competizione, aminek a neve is mutatja, hogy versenyautónak szánták. A súlycsökkentés érdekében alumínium karosszériát szabtak rá, a V12-es motorját tovább izmosították, és két 140 literes benzintankkal szerelték, hogy a hosszútávú futamokat is bírja.

A képeken látható példány az egyike a 12-nek, ami valaha készült ebből a típusból.

1967-ben, ’68-ban és ’69-ben is rajthoz állt a 24 órás Le Mans-i futamon, az első alkalommal kategóriagyőzelmet szerzett. 2018-ban teljesen felújították, így került az RM Sotheby’s kaliforniai aukciójára augusztusban, ahol 7 705 000 dollárt, azaz 2,4 milliárd forintnak megfelelő összeget adtak érte.

Ferrari 268 SP (1962)

Még egy maranellói versenyautót találunk az első ötben, és nem akármelyiket, hiszen ezzel a 268 SP-vel állt rajthoz a Ferrari gyári csapata a 24 órás Le Mans-i futamon 1962-ben. A Fantuzzi műhelyében épített karosszéria és a nyolchengeres, középmotoros elrendezés hosszú időre, a következő évtizedekre meghatározta a Ferrari versenyautóinak felépítését.

Igazi autótörténeti kincsről van szó, hiszen a valaha elkészült hat példányból már csak ez az egy maradt meg, és egyben ez a legrégebbi V8-as motorral szerelt Ferrari versenyautó a világon. Mindig is gondját viselték, 1969 óta csak két tulajdonosa volt, ezért 8-10 millió dollár közötti összeget vártak érte az RM Sotheby’s augusztusi aukcióján, ahol végül 7 705 000 dollárért kelt el.

Aston Martin DB4 GT Zagato (1962)

1959-ben, amikor az Aston Martin kettős győzelmet aratott a 24 órás Le Mans-i futamon, a Ferrari kénytelen volt átdolgozni a 250 GT-jét, amire az angolok válasza a DB4 GT volt. Az Aston Martin azonban nem csak a pályán kívánta legyőzni a riválisát, ezért megbízta az olasz Zagato stúdiót, hogy álmodjon még stílusosabb karosszériát a sportautójára.

A Zagato által épített karosszéria nemcsak gyönyörű, de 50 kilogrammal könnyebb is lett a szériamodellnél. A különleges típusból csupán 19 példány készült, ebből csak hat volt balkormányos, és az egyetlen amerikai specifikációjú autó az RM Sotheby’s augusztusi árverésére került, ahol 9 520 000 dollárért, azaz hárommilliárd forintnak megfelelő összegért talált gazdára.

Ferrari 250 GT Passo Lungo California Spider Competizione (1958)

Az olasz trikolórt idéző fényezésén kívül is van miért vágyni erre a Ferrarira. A mindössze 50 példányban gyártott nyitott tetős California Spider ugyanis csak ritkán készült a versenyzésre szánt Competizione kivitelben, egészen pontosan tíz darab hagyta el a maranellói gyárat, és ez a gyönyörű állapotban megtartott példány az egyik közülük. A Competizione változat nagyobb benzintankot kapott, akárcsak a versenyautók, ezért még messzebb lehet utazni az ötvenes évek végének egyik legstílusosabb sportautójával. A háromliteres, 250 lóerős V12-es motorral szerelt California Spider a Gooding & Co kaliforniai aukcióján jelent meg, ahol 10 840 000 dollárt, vagyis 3,4 milliárd forintnyi összeget adtak érte.

McLaren F1 (1995)

A 2021-ben aukción legdrágábban eladott autók listáját kivételesen nem egy klasszikus veterán, hanem egy youngtimer szuperautó vezeti. A McLaren F1 abból a korból származik, amikor minden elképzelhetőnek tűnt, a V12-es motorral szerelt szupersportautó a 391 km/órás végsebességével 12 évig tartotta a világ leggyorsabb szériamodelljének címét.

A 64 darab utcai példány közül ez az egyetlen, amit erre a barna színre fényeztek, ráadásul még csak alig háromszáz kilométert futott, ezért hihetetlenül sokat megért az új tulajdonosának.

A Gooding & Co augusztusi aukcióján 20 465 000 dollárt adtak érte, ami 6,5 milliárd forintnak felel meg, ezzel a McLaren F1 új rekordot állított be a típus történetében.

Cash/Roadster