Idén már szerelik a „fekete dobozt”

 

A közlekedésbiztonság javítása érdekében egyre több innovációs technológia lesz kötelező. Ezek közül a második félévben már minden új személygépkocsi csak úgy hagyhatja el a gyárat, ha baleseti adatrögzítővel szerelt.

A biztonsági eszközök közül elsőként a baleseti adatrögzítőt – köznapi nevén – „fekete doboz” beszerelését írta elő az Európai Unió. Ez az eszköz regisztrálja az autó szinte valamennyi tevékenységét a balesetet közvetlenül megelőző és az azt követő pillanatokban.

EU-s előírások alapján július 6-tól az újonnan bevezetendő személyautó-típusokat kötelező lesz új biztonsági megoldásokkal felszerelni. Az új autók forgalomba helyezésének feltételrendszere két ütemben bővíti az új személyautók felszereltségében kötelező elemeket.

Első körben, 2022. július 6-tal az újonnan piacra lépő személyautók felszereltsége bővül velük, tehát az új autók forgalmazásához szükséges típusengedély egyik előfeltétele lesz meglétük, két évvel később pedig már az EU-tagországokban forgalomba helyezendő összes új személyautót el kell látni velük.

Ezen kívül a fedélzeti biztonsági rendszer része lesz az „alcoholock interfész” (alkoholszintmérő-indításgátló), vagyis az az eszköz, amely megakadályozza a motor indítását, ha a sofőr alkoholt ivott. Ezenkívül az intelligens sebességkorlátozás-asszisztens, valamint a tolatássegéd.

A szabvány más eszközöket is felsorol, amelyeknek egy része már jelen van a legtöbb új generációs autóban, mint például a vezető fáradtságára figyelmeztető jelzés, a gumiabroncsnyomás-figyelő és a vészhelyzeti leállás-jelző.

Ezek az újdonságok elvileg idén július 6-tól minden homologizált autóra vonatkoznak, de csak 2024. július 7-től lesznek kötelezőek az újonnan regisztrált gépkocsikban. A jelenleg forgalomba lévő autókra nem vonatkozik ez a kötelezettség. A nehézgépjárművekre a szigorítás 2029. január 7-én lép hatályba – figyelmeztet egy olasz autósportál cikke alapján az autoszektor.hu

Cash/fotó: Youtube