Globálisan Toyota a menő

 

Minden internetes keresésünket rögzítik a szolgáltatók és az ebből nyert információk igen sokat érnek a marketing piacon. Nincs ez másként a gépjárműveknél sem. Magyarországon legtöbben a BMW márkát írták be a keresőbe.

A Compare the Market a Google Trends adatai alapján készített elemzést arról, hogy melyik országban melyik autómárkára keresnek rá a legtöbben. Az Európai Uniót a német prémiumok dominálják, viszont világszinten a Toyota a nyerő, míg nem túl meglepő módon Észak-Amerikát a Ford viszi.

Magyarországon a BMW-re kerestek rá a legtöbben az autómárkák közül. Hasonló a helyzet a környező országok közül Szlovákiában, Csehországban, Németországban, Romániában, Bulgáriában és Horvátországban is, míg Olaszországban, Lengyelországban, Szerbiában és Ausztriában az Audi volt a legnépszerűbb keresés. Némileg talán meglepő, hogy a Mercedes nevére egyetlen nagyobb országban kerestek rá a legtöbben, ez pedig Spanyolország.

Európában csak Oroszországban kerestek rá a legtöbben a Toyotára, viszont a vizsgált 154 ország közül 47-ben a Toyota volt a nyerő, így 2018 és 2020 után 2021-ben is a japán OEM nevére kerestek rá a legtöbben globális szinten a Google-ben, összességében pedig a keresések 31 százalékában szerepelt a márkanév tavaly.

A kutatást megnehezítette, hogy a Google Trends a mai napig nem ismeri el autómárkaként a Teslát, így arra külön, manuálisan kellett rákeresniük az elemzőknek. Az amerikai elektromosautó-gyártó 2021-ben a hetedik legkeresettebb autómárka volt a világon, többek között Izraelben, Kínában és Szingapúrban vezette a Google rangsorát.

Az Egyesült Államokban és Kanadában a Ford nevére kerestek rá a legtöbben, ezzel az észak-amerikai régiót teljesen leuralja az amerikai gyártó. Ezzel szemben Mexikóban a Nissanra kerestek rá a legtöbben, Közép- és Dél-Amerikában pedig a Fiat, a Hyundai és a Toyota állt az élre.

A földrajzi adottságok több esetben kis szépen kirajzolódnak a fentieken kívül: Skandináviában (de csak ott) a Volvo volt a legnépszerűbb keresés, Afrika egykori francia gyarmatain pedig a Renault FoF– számol be a marketingelemzésről az autopro.hu

Cash/Fotó: Google