Járatok változnak

 

Január 22-től, szombattól nem közlekedik a 224-es buszjárat, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azonban biztosítja számos áruház, szociális intézmény, valamint lakóterület gyors és kényelmes megközelíthetőségét Újpalota és Rákospalota térségében. A 224-es járat helyett az új 125B busszal lehet eljutni a fóti Auchan áruházhoz, az Észak-Pesti Kórház pedig hétköznapokon az új 231B járattal – írja közleményében a szolgáltató.

A BKK megvizsgálta a lehetőségeket, hogyan tarthatja fenn Újpalota és Rákospalota közösségi közlekedési kiszolgálását a 224-es buszjárat közlekedésének felfüggesztése után. Az ügyfelek észrevételei és javaslatai alapján ezek a változások lépnek életbe január 22-től, szombattól:

  • 125B jelzéssel új buszjárat közlekedik

Fót, Auchan áruház elérését a Bosnyák tértől a Hulladékhasznosító Mű megállóhelyig a 125-ös buszjárat vonalán, majd a Felsőkert utcán keresztül közlekedő 125B járat biztosítja mindennap 10 és 15 óra között 60 percenként, ezen kívül kora reggel és késő este további néhány indulással.

Újpalota és a fóti áruházi terület között a 96-os, a 196-os, a 196A, a 296-os, valamint a 296A járatokról a Hubay Jenő téren az új 125B járatra átszállva lehet utazni. Az AsiaCenter és a Pólus Center az üzleti partnerek döntése miatt a Nyírpalota úti, illetve a Sárfű utcai megállóktól gyalog közelíthetők meg.

  • 231B jelzéssel új buszjárat közlekedik

Az Észak-Pesti Kórház megállót a szakrendelő nyitva tartásához igazodó üzemidőben közlekedő 231B autóbusz szolgálja ki. Az új járat az Örs vezér tere M+H végállomás felé a Bánkút utcától a Vasutastelep utca–Széchenyi út–Őrjárat utca útvonalon éri el a Szent Korona útját, ezért nem érinti a Kolozsvár utca megállót. Helyette a 973-as busz Vasutastelep utca megállójában és a 224-es busz Észak-Pesti Kórház megállójában áll meg, egyebekben a 231-es busz útvonalán halad. A 231B járat hétköznapokon körülbelül 8:30 és 19 óra között közlekedik a 231-es járattal megegyező követési idővel.

A járat elindításával biztosítható, hogy az Örs vezér tere felé a reggeli csúcsidőben nem lesz hosszabb a menetidő a szakrendelőhöz való betérés miatt. Az Örs vezér tere felé a 231B járat üzemidejében nem közlekedik a 231-es busz, így a Kolozsvár utca megállóban hétköznap csak a reggeli és az esti időszakban, valamint hétvégén lehet felszállni a 231-es járatra. Rákospalota felé minden időszakban a 231-es járat közlekedik változatlan útvonalon.

Társadalmi egyeztetés előzte meg az új járatok indulását

A január 22-ig közlekedő 224-es buszjárat – amely Újpalota és Rákospalota térségében számos áruházat, szociális intézményt és lakóterületet köt össze – a XV. kerületi Önkormányzat és több áruház jelentős anyagi hozzájárulásával, szerződés alapján jár. A BKK tavaly novemberben társadalmi egyeztetést kezdeményezett az Észak-Pesti Kórház és a fóti áruházi terület kiszolgálásának átalakításáról, miután kiderült, hogy az együttműködő partnerek a járat közlekedésének felfüggesztését kezdeményezték. A BKK 2021. december 8-ig várta a változásokkal kapcsolatban az ügyfelek észrevételeit. Összesen 276 reakció érkezett, amelyek számos közlekedéssel kapcsolatos észrevételt is tartalmaztak. A társadalmi egyeztetés eredményeiről és tapasztalatairól a BKK hivatalos oldalán olvasható bővebb leírás – osztja meg információit a szolgáltató.

Cash/fotó: BKK