Négy év alatt, 490 milliárd forintból

 

December 30-a óta használhatják Kínában az ország jelenleg leghosszabb víz alatti autópálya-alagútját – számol be az eseményről a CNN.

A 10,79 kilométeres alagút a Taj-tó alatt található, Sanghaj keleti pontjától nagyjából 50 kilométerre. A beruházás 9,9 milliárd kínai jüanból, azaz 490 milliárd forintból valósult meg.

Kétmillió köbméternyi betonból készült el a hatsávos, 17,45 méter széles alagút, melynek plafonját színes LED-fénysorokkal borították be, nehogy a vezetők elaludjanak menet közben.

A kínai Xinhua hírügynökségre hivatkozva arról is beszámolt a portál, hogy az alagút annak a 43,9 kilométeres gyorsforgalmi autópályának a része, mely alternatív kapcsolatot biztosít Sanghaj és Nanking között is, egyébként Csangcsout és Vuhszit köti össze.

 

Világviszonylatban azonban nem a Taj-tó alatt húzódik a leghosszabb víz alatti alagút: Norvégiában 14,3 kilométer hosszú a Ryfast alagút, de ennél is hosszabb az Angliát Franciaországgal 37,9 kilométeren összekötő Csatorna-alagút.

Európában már készül a kontinens leghosszabb, 18 kilométeres víz alatti alagútja, ami várhatóan 2029-től köti össze a dániai Lolland szigetét a németországi Fehmarnnal – számol be a helyzetről a vezess.hu

Cash/fotó: CNN