Parkolóházakból lopják az áramot

 

Budapesti bevásárlóközpontok mélygarázsaiban, hagyományos konnektorról töltik fürkészek elektromos autóikat. Mindezzel tűzveszélynek teszik ki a saját és mások járműveit is, másrészt ez a fajta áramfelvétel illegális – számolt be a jelenségről az M1 Híradó.

Hagyományos, háztartási konnektorról 8-10 óra alatt lehet valamennyire feltölteni egy elektromos autót. A konnektorokat nem erre a célra fejlesztették ki, elsősorban a parkoló üzemeltetéséhez tartják fenn őket, így azokról az autók töltése tűzveszélyes is.

Ennek ellenére ezek az aljzatok szinte mindig foglaltak, és amíg egyesek diszkréten, a parkolóhelyre betolatva csapolják a hálózatot, olyanok is akadnak, akik kevésbé szemérmesen, mindenki szeme láttára teszik ugyanezt. A csatorna által megkérdezett ügyvéd szerint a jogosulatlan konnektorhasználat miatt akár büntetőjogi felelősség is felmerülhet.

 

Az M1 Híradó négy érintett plázát keresett meg az ügy vonatkozásában, de választ sehonnan sem kaptak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság válaszából viszont kiderült, hogy eddig még nem tettek feljelentést elektromos autó illegális töltése miatt, pedig ez illegális áramfelvételnek, lopásnak minősül. Az is igaz, hogy intézményi szinten ezt a többletfogyasztást nem lehet sem kimutatni, és a számlák alapján bizonyítani sem.

Úgyhogy az elektromos autók fenntartása, üzemeltetése így még olcsóbb, még gazdaságosabb, ja, és veszélyesebb is.

Cash/fotó: M1 Híradó