Használd ki, amíg lehet

 

Pár nap és magunk mögött tudhatjuk a 2021-es esztendőt. Szombattól egy újabb világ kezdődik, még ha  ez reggel, délben, este – ki, mikor éled – elsőre nem is tudatosul az emberben, A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tudatta, mely útszakaszokért kell szombattól fizetni, amiért pénteken még nem kellett.

Igen, előfordulhat, hogy pénteken – Szilveszterkor – elindul az ember bulizni, és nem kell úthasználat díjat fizetni. Szombaton, vasárnap netán hétfőn a szétbombázott, maradék agysejtjei kiadják a parancsit: „ET. haza!”

Még a napot sem sikerül felismerni, nemhogy az új matricás utakat. Aztán egyszer csak jön a büntetés a jogtalan úthasználatért. Mindezt elkerülendő, érdemes összevetni –még józanon – a tervezett célpontokkal az alábbiakat.

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter 62/2021. (XII. 22.) ITM rendelete módosította a használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletet.

Ez alapján az e-matrica rendszerben díjkötelessé válik többek között:

  • az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza,
  • az M30-as autópálya Miskolc-észak és Tornyosnémeti közötti szakasza (az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza továbbra is díjmentes),
  • az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza,
  • az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza.

A rendszerben díjköteles utakról, útszakaszokról pontos információ a 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletben olvasható, amely 2022. január 1-től hatályos.

Cash/fotó: Google