Ha januártól katáról átalányadóra váltanál

Többször jeleztük az elmúlt hetekben, hogy az átalányadózás terén kedvező változások lépnek életbe 2022-től. Olyannyira kedvezőek, hogy akár még katáról is érdemes váltani. A részletes számítások megtalálhatók régebbi írásainkban.

Érdemes azonban a dátumokra figyelni: ha valaki katáról váltana átalányadóra, és ezt már januárban szeretné alkalmazni, akkor mindössze három nap áll rendelkezésére, hogy ezt bejelentse. A bejelentést 2021 december 31-ig a 21T101E jelű adatmódosító nyomtatványon kell megtenni az ügyfélkapun keresztül.

Aki elmulasztaná ezt a dátumot, az a jövő évben bármely hónapban áttérhet katáról átalányadóra, feltéve, ha a legutóbbi négy évben nem volt átalányadózó.

A jelenleg nem katás adózók is válthatnak átalányra – a fenti négy éves szabály figyelembevételével -, nekik elegendő a májusban benyújtandó személyi jövedelemadó-bevallásban ezt jelenti. Az átalányadózás ebben az esetben is visszamenőleg január 1-től lesz érvényes.

Itt hívjuk fel mégegyszer a nyugdíj mellett dolgozó taxis kollégák figyelmét a lehetőségre. Számukra ez az adózási mód még kedvezőbb, hiszen amellett hogy már 2020 második félévétől nem fizetnek járulékokat, most a 6 millió forintot el nem érő bevételük után még személyi jövedelemadót sem kell fizetniük! És ha esetleg a 12 milliós határt is elérnék, akkor is csak 180.000 forint lenne az éves közteher. Havonta 15 ezer forint! Egymilliós bevételre!

-oli-