Király-, Erzsébet- és István-negyedek

 

A főváros életében mindig is jelentős szerepet töltött be a VII. kerület, azaz Erzsébetváros. A Bulinegyedről elhírhedt, kultúrájáról elhíresült belvárosi területet most újabb változás érte el. Képviselőtestülete újabb elnevezésekkel osztotta tovább az egyébként sem túl nagy közterületet. 

Megszavazta a VII. kerület képviselőtestülete az Erzsébetváros Kulturális Koncepciót, azaz a kerület hosszú távú kulturális stratégiáját. Az Erzsébetváros közösségi oldalán közzétett 122 oldalas dokumentum részletesen tárgyalja a kerület kulturális lehetőségeit és irányokat határoz meg.

A koncepcióterv három fő fejlesztési területet határoz meg:

  • a zsidó kultúra támogatása,
  • a hagyományos mesterségek támogatása és
  • a fiatal designerek kiállítóhelyhez juttatása, a kreatív ipari (képző-, és iparművészek, zeneművészek, színház-, és filmművészek, építészek, szépírók) pályakezdők diplomaszerzés utáni piacra kerülésének támogatása.

Mint kiderült, a kulturális koncepció számos konkrét javaslatot határoz meg. A koncepcióterv többek között arra is kitér, hogy várostörténetileg alátámasztható indokokkal a jelenlegi területi felosztás elnevezéseit (Belső-, Középső-, és Külső-Erzsébetváros) javasolt a következőkre megváltoztatni:

Király-negyed, Erzsébet-negyed, István-negyed.

Király-negyed indoklásában az szerepel, hogy „a Király utca az egyik legrégebbi pesti, budapesti és kerületi utca, neve és a köztudatban lévő beágyazottsága indokolhatja, hogy a negyed ezt a nevet viselje”.

Az Erzsébet körút és a Rottenbiller utca közötti kerületrész a koncepcióterv szerint az Erzsébet-negyed nevet kapná, a Rottenbiller utcán túli kerületrész pedig az István-negyed nevet venné fel.

A koncepciótervet a képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg – olvasható az index.hu  által közzétett anyagból.

Cash/fotó: Facebook