Csökkenhet a várakozási idő

Az Országos Taxis Szövetség elnöke Metál Zoltán 2020 elején, még a pandémia kitörése előtti időszakban, kezdeményezte az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM), hogy a taxik vizsgáztatásának megkönnyítése érdekében, bővítsék a taxikat vizsgáztató műszaki állomások számát – méghozzá országosan. Az OTSZ javaslatát dr. Palkovics László miniszter és dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára is támogatta. Ennek eredményeképpen 2021. november 1-jétől a Magyar Autóklub megyei szervezetei megkezdték a felkészülést az új feladatra. Jelenleg Nyíregyházán és Budapesten (Újpest, Berda József utca, XI. ker. Budaörsi út) már elindultak a taxik számára lehetővé tett műszaki vizsgák. A megyei Autóklub szervezetek listáját, ahol lehetővé válik a taxik vizsgáztatása, folyamatosan közöljük majd.

A BKK ezzel kapcsolatban a budapesti taxisok figyelmét az alábbiakra hívja fel:

Tisztelt Címzettek!

A személytaxi-szolgáltató vállalkozásokat az alábbiakról tájékoztatjuk:

A személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló a 176/2015. (VII.7.) Korm. rendelet 2021. október 9. napjától hatályos módosítása értelmében az Autóklub vizsgaállomásain is lehet személytaxi gépjárművet műszaki vizsgáztatni.

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. tv. 12. § (7) bekezdése értelmében a BKK, mint közlekedésszervező előzetesen igazolja, hogy a személytaxi és a vállalkozás megfelel a budapesti Taxirendeletben előírt többlet feltételeknek. A BKK által kiadott előzetes igazolás a műszaki vizsgának és az engedélykivonat kiadásának is előfeltétele.

Ahhoz, hogy a személytaxi-szolgáltató vállalkozás az Autóklub vizsgaállomásain vizsgáztatni tudja a taxi gépjárművet, rendelkeznie kell a BKK által kiadott előzetes igazolással.

A közlekedési hatóság vizsgaállomásaitól eltérően az Autóklub vizsgaállomásainak nincs hozzáférése a web alapú Taxi műszakiztató rendszerhez („dosztlekérdezőhöz”), amely rendszerben a BKK által kiadott előzetes igazolások online megtekinthetők.

Ezért a megoldás az, hogy az a személytaxi-szolgáltató vállalkozás, aki a taxiját az Autóklubnál kívánja vizsgáztatni, e-mail-ben kérheti a BKK-tól, hogy küldje meg részére az előzetes igazolást. A kérelmet a vállalkozás törvényes képviselőjének a taxikozlekedes@bkk.hu e-mail címre kell küldenie a gépjármű rendszámának és a vállalkozás nevének megadásával (természetesen továbbra sincs akadálya annak, hogy a taxis vállalkozás papíralapon kérje az előzetes igazolást, de a papíralapú előzetes igazolásért be kell jönnie a BKK Ügyfélszolgálatára – 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 19-21.).

Az Autóklub vizsgaállomásain az elektronikus formában (leginkább okostelefonon) bemutatott BKK előzetes igazolást is el fogják fogadni. Az előzetes igazolás mintája csatolva (vagy elektronikus aláírással, vagy kézi aláírással + pecséttel kerül kiadásra)

Az Autóklub tájékoztatja a vizsgaállomásait, hogy a taxik műszaki vizsgájához szükség van a BKK előzetes igazolására, továbbá, hogy a taxis vállalkozások az előzetes igazolást e-mail-ben is megkérhetik a BKK-tól.

A BKK honlapján majd az alábbi többlet tájékoztatást tesszük közzé az Autóklubos vizsgáztatással kapcsolatban:

Amennyiben a vállalkozás az Autóklub vizsgaállomásán műszaki vizsgáztatja a taxi gépjárművet, szüksége lesz a BKK által kiadott előzetes igazolásra. Az előzetes igazolást a vállalkozás törvényes képviselője e-mail-ben is megkérheti, a kérelmet a gépjármű rendszámának és a vállalkozás nevének megadásával a taxikozlekedes@bkk.hu e-mail címre kell küldeni.”

Üdvözlettel,

dr.Rásó Hajnalka

taxiszolgáltatás-felügyelet vezető

Taxiszolgáltatás-felügyelet

Budapesti Közlekedési Központ