Kellett a pénz…

 

Az orosz elnök élete sem volt mindig fenékig tejföl. Voltak időszakai, amikor nem mindig legálisan kereste meg a betevőt a családnak. Az utóbbi időben egyre több image-filmben derülnek ki a nép egyszerű fiáról érdekességek. A hétvégén dokumentumfilmben mesélt arról, amikor fusiban, magántaxisként egészítette a konyhapénzt – derül ki a BBC anyagából. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hétvégén megjelent dokumentumfilmben a Szovjetunió bukásáról elmélkedett, amelyet a történelmi Oroszország összeomlásának nevezett. A helyzet általa vélt negatív következményeit személyes példáján keresztül szemléltette. Elárulta, hogy abban az időszakban, a ’90-es évek elején taxisofőrnek állt, mert nem volt elég a jövedelme a megélhetéshez – írja a BBC.

Putyin szerint az ő története nem volt egyedülálló, és sok orosz család élete változott meg a Szovjetunió felbomlása miatt, amelyre tragédiaként tekint. Putyin sofőrkarrierjéről még annyit lehet tudni, hogy ráérzett a piaci résre, mert akkoriban még nem volt kiépült taxiszolgáltatás az országban. Magánszemélyeket szállított, és állítása szerint nagyon szüksége volt a pénzre.

Putyin korábban a szovjet hírszerzés, a KGB kötelékében szolgált, az 1990-es évek elején pedig Anatolij Szobcsak szentpétervári polgármester irodájában dolgozott. Majd a birodalom felbomlásakor a KGB drezdai rezidenseként szolgálta a hazáját. Ez idő tájt már nem magántaxizhatott, tiltotta a szabályzat és ezt a német titkosszolgálatok is igen korán kiszúrták volna.

Állítása szerint a Mihail Gorbacsov szovjet elnök elleni 1991. augusztusi puccs után lépett ki a KGB-ből. A puccs a Szovjetunió összeomlásához vezetett.

Azért ez a történet egy nyugat-német vagy egy angol polgárnak még meglepő is lehetett, ám nekünk, a „legszabadabb barakkban” ez nem volt ismeretlen jelenség. Magántaxisok, hiénák ezrei rabolták el a jobb falatokat a szervezett taxisok elől. Egyrészt kriminalizálva ezzel a személyszállítást, másrészt nem kis feszültséget generálva a rivális társaságok, bandák között.

Mondjuk arra momentán nem emlékszem, hogy az MSZMP Központi Bizottságából vagy netán a Politikai Bizottság tagjai közül, bárki is visszaemlékezésében csak hasonlót is említett volna. De hát ez mégis csak Magyarország, ahol a fővárosból is több ezer taxis hiányzik, valahogy mégsem kell a pénz…

k.z.t./fotó: Google