680 lóerős, 12 hengeres Mercedesben utazik a német kancellár

 

 Olaf Scholz (SPD) új szövetségi kancellár a Mercedes autóját választotta szolgálati járműnek: a páncélozott S-osztályú S 680 Guard modell 612 lóerős – írja az auto-motor-und-sport.de.

Scholz autója egy erőd négy hajtott keréken, amelyet még 12,5 kiló robbanóanyag sem tudott feltörni. A páncélozott S-osztály 4,2 tonnával csaknem kétszer annyit nyom, mint polgári bátyja, és körülbelül 544 000 euróba kerül, kétszer annyiba, mint egy Maybach 680. Motorja egy 612 lóerős V12; a szélvédő önmagában 120 kiló. Az autóban összesen két tonna páncél kapott helyet a szerkezet szerves részeként.

Az autó így eléri a legmagasabb polgári ellenállási osztályt, a VR10-et. A teszt során az ulmi állami tűzoltóság alkalmazottai 300 golyót lőttek ki a Mercedesre – anélkül, hogy a benne lévő próbababák kárt szenvedtek volna.

Elődjei közül Helmut Schmidt egy Mercedes 350 SE-t használt, amely különleges védelmet kapott. Akkoriban a RAF terrorista szervezet fenyegette a politikusokat. Adenauer, Erhard, Kiesinger és Brandt mind Mercedest használt. Gerhard Schröder szakított ezzel a hagyománnyal, és Alsó-Szászország egykori miniszterelnökeként a VW Phaetonnal vitt magával egy darab „hazai”-t a kancelláriára.

1998-tól 2005-ig tartó hivatali ideje alatt azonban Schröder különféle céges autók hátuljában foglalt helyet. A flottában szerepelt még egy BMW 7-es sorozat, egy Audi A8 L 4.2 Quattro és egy páncélozott Mercedes S-osztály (W 220).

Angela Merkel járműválasztéka hasonlóan változatos volt, a fő állami autó egy Audi A8 L Security volt, négyliteres ikerturbós V8-assal és 435 lóerővel. Németország első női kancellárja időnként egy BMW 760Li High Security-t és egy Mercedes S 600 Guard-ot is használt – olvasható az autószektor.hu  oldalán.

Cash/fotó: Mercedes