Jövőre vezetés közben emailezhetünk, online vásárolhatunk

 

 A Mercedes-Benz az első autóipari vállalat a világon, amely megfelel az ENSZ UN-R157 előírása szerinti szigorú jogi követelményeknek a harmadik szintű autonóm rendszerre vonatkozóan. A Német Szövetségi Gépjárműközlekedési Hatóság (KBA) erre az UN-R157 műszaki engedélyezési előírás alapján rendszerjóváhagyást adott. A gyártó taxiként is szeretné bevezetni – írja ismertetőjében a gyártó.

A hármas szintű önvezetés azt jelenti, hogy a jármű teljes mértékben képes önmagát vezetni, ugyanakkor a sofőrnek ott kell ülnie a volán előtt, és készen kell lennie arra, hogy átvegye a vezetést, ha a rendszer erre kéri. Bár ehhez hasonló szintre már eljutottak más gyártók is, azonban hivatalosan a Mercedes-Benz az első, mely forgalmazhat is olyan autót, ami képes a hármas szintű önvezetésre.

Ennek köszönhetően a bevállalós vásárlók már 2022 első felében vásárolhatnak olyan Mercedes-Benz S-osztályt, amely Drive pilot funkcióval van felszerelve: ez lehetővé teszi a sofőr számára, hogy feltételesen automatizált üzemmódban, akár 60 kilométer/órás sebességgel is közlekedhessenek nagy forgalomban vagy megfelelő autópályaszakaszokon Németországban – hívja fel a figyelmet az autopro.hu

A speciális Drive Pilot funkció ezzel lehetővé teszi a sofőr számára, hogy online vásárlást vagy az emailek feldolgozását végezze az autóban, menet közben A rendszer jóváhagyása az EQS modellre is vonatkozik.

Markus Schäfer, a Mercedes-Benz és a Daimler AG igazgatótanácsának tagja szerint: „ezzel a mérföldkővel a vállalat ismét bebizonyította úttörő szerepét az önvezetésben. A vezető büszke rá, hogy a járműipar 136 éves történetében a Mercedes érte el először, hogy a sofőr válláról részben levegye a vezetés terhét az autó.”

Németország az első, ahol legálisan lehet használni a hármas szintű önvezetést. A Mercedes 13 ezer kilométeren tesztelte a Drive Pilot funkcióit a német utakon, de az Egyesült Államokban és Kínában is készen állnak a bevezetésre – amint azt a nemzeti jogszabályok lehetővé teszik.

A megfelelő útszakaszokon és ahol nagy a forgalom, a Drive Pilot felajánlhatja a vezetés átvételét, kezdetben a törvényileg megengedett 60 kilométer/órás sebességig. Az ehhez szükséges kezelőszervek a kormány peremén, bal és jobb oldalon találhatók.

Amikor a vezető aktiválja a Drive Pilot funkciót, a rendszer szabályozza a sebességet és a távolságot, és könnyedén vezeti a járművet a sávon belül. Ennek megfelelően figyelembe veszik az útvonal profilját, az útvonalon előforduló eseményeket és a közlekedési táblákat. A rendszer a váratlan forgalmi helyzetekre is reagál és önállóan kezeli azokat például sávon belüli kitérő manőverekkel vagy fékezéssel.

Drive Pilot módban a jármű integrált központi kijelzőjén olyan alkalmazások is használhatóak, amelyek egyébként vezetés közben blokkolva vannak – ilyen a már említett online vásárlás vagy az emailezés.

A gyártó jó ideje teszteli járműveit személyi szállítóként is, úgyhogy rövid időn belül önvezető taxiként is színre lépnek a Mercedesek – derül ki a bemutató leírásból.

Cash/fotó: media.mercedes-benz.com