Felkészül Göncz Árpád városközpont és a Határ út

 

Megújulhat két fővárosi gyalogos-aluljáró az M3-as metró vonalán: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában korszerűsítik és akadálymentesítik a Göncz Árpád városközpont, valamint a Határ út metróállomáshoz kapcsolódó aluljárót. A felújítási munkák várhatóan 2022 tavaszán kezdődhetnek – írja a beruházó közleményében.

A tervek szerint az M3-as metró felújításához kapcsolódóan, annak kiegészítéseként korszerűsítik a gyalogos-aluljárókat a Göncz Árpád városközpont, valamint a Határ út metróállomásnál, így biztosítva a kényelmesebb és biztonságosabb utazást a fővárosban közlekedőknek. A Budapesti Közlekedési Központ aláírta az aluljárók felújításához kapcsolódó vállalkozási szerződéseket.

A beruházás során mindkét helyszínen:

  • megújul a burkolat a járófelület és az oldalfalak szintjén;
  • világosabb lesz az aluljáró a fényforrások cseréjével;
  • új térfigyelő és tűzjelző rendszert, valamint az M3-as metróvonal rendszerébe illesztett segélykérő berendezéseket telepítenek a biztonság fokozása érdekében;
  • felvonók épülnek a felszín és az aluljárószint között, így a metróállomás peronjai akadálymentesen elérhetővé válnak;
  • megújul az utastájékoztatás az utasforgalmi terekben;
  • korszerűsítik az elektromos energiaellátást és a vízi közműveket;
  • egységes arculatú üzlethelyiségeket alakítanak ki.

A BKK és a Fővárosi Önkormányzat a közterület-fejlesztések és -felújítások során elkötelezett az élhető város megvalósítása mellett, ezért a használhatóságra, a kényelemre, illetve a biztonságra is hangsúlyt fektet.

A közlekedésszervező március végén döntött kettő, az M3-as metró megállóihoz kapcsolódó, fővárosi tulajdonú gyalogos-aluljáró felújításáról és felszíni akadálymentesítéséről. Áprilisban indult a feltételes kivitelezési közbeszerzési eljárás, december elején mindkét állomás esetében lezárult a szerződéskötés folyamata, a tervezett munkák – a szükséges forrás rendelkezésre állása esetén – 2022 tavaszán indulhatnak. A kivitelezés előreláthatóan másfél évig tart.

A Göncz Árpád városközponti és a Határ úti munkákat egyaránt a STRABAG Generálépítő Kft. végzi el, az előbbi aluljárót tartalékkeret nélkül nettó 3,973 milliárd forintos, míg az utóbbit ugyancsak tartalékkeret nélkül nettó 2,098 milliárd forintos szerződéses értéken újítja fel – olvasható a tájékoztató anyagból.

Cash/fotó: BKK