A környéken élők „ott felejtették” járműveiket

 

 December közepétől fizetni kell az elektromos autó töltésért az IKEA áruházaknál is. Az Örs vezér térnél és Budaörsön 14-14, Soroksáron 18 pontot érint – írja a villanyautosok.hu

Az IKEA évek óta üzemeltet mindhárom magyarországi áruházánál elektromosautó-töltőket. A cég a vásárlóit segíti a környezetbarát szolgáltatással, azonban a környéken élők gyakran visszaéltek a lehetőséggel és nem a vásárlás idejére, hanem akár egész napokra „ott felejtették” elektromos vagy tölthető hibrid autóikat a töltőkön, aki pedig valóban vásárolni érkezett az üzletbe, nem tudott tölteni.

A közelmúltban a töltők üzemeltetését a Parkl vette át. Ezt követően megszűnt az automatikus indítás, a töltés a Parkl applikációjából indítható. Jelenleg ingyenes a töltés, azonban a Parkl blogjának információja szerint december közepétől fizetőssé válnak.

A Parkl országszerte több mint 250 töltőpontot üzemeltet 60-nál is több helyszínen, melyek közül a 3 IKEA üzlet parkolójában 46 töltőpont található. Az Örs vezér téri, illetve a budaörsi IKEA áruháznál egy időben 14-14 autó tölthető, míg Soroksáron ennél is több, 18 jármű egyidejű töltésére van lehetőség a maximálisan 22 kW teljesítményű AC töltőkön.

Az IKEA áruházaknál bevezetni tervezett töltési díjról egyelőre nincs információnk. A Parkl applikációban szétnézve a cég által üzemeltetett töltőoszlopoknál az AC töltés jellemzően a 75-119 Ft/kWh tartományban mozog, míg a 25 kW teljesítményű DC töltés díja 125 Ft/kWh, ezen kívül egyes töltőoszlopokon 65 Ft kényelmi díj is fizetendő.

Az IKEA honlapján közzétett információk szerint a töltési díj 2021. december 15.-től 80 Ft/kWh lesz.

A töltést regisztráció nélkül is el lehet indítani, a töltőponton kihelyezett utasítás szerint. Kérdés vagy probléma esetén a PARKL ügyfélszolgálatához fordulhatnak a felhasználók (telefon: +36 30 971 9900, email: help@parkl.net) – olvasható a villanyautosok.hu  oldalán.

Cash/fotó: Villanyautósok