Jogosítvány helyett álmok

 

 A Bolt 27 éves alapítójának még jogosítványa sincs, így vágott bele egy taxiszolgáltató tallini céglétrehozásába. Nemrég az élelmiszer-kiszállításban is látott fantáziát és tovább álmodik: jövőre már Svédországot, Lengyelországot és a Cseh Köztársaságot is meghódítaná – írja a Forbes.

A Bolt-alapító Markus Villig 600 millió dollárt gyűjtött be befektetőktől annak érdekében, hogy szuperalkalmazássá tegye a fuvarozással indult startupot. A szolgáltatás lefedi a személyszállítást, a roller-, és a rövid távú autóbérlést, és már az ételszállítást is. A tallini székhelyű startup már hét európai ország ételszállító-piacán van jelen, 2022-ben pedig tovább terjeszkedik Kelet-Európában és Skandináviában is.

Villig szerint a Bolt a konkurenciánál gyorsabban és hatékonyabban képes kiépíteni az élelmiszer-kiszállításhoz szükséges hálózatát, köszönhetően a már meglévő infrastruktúrájának.

„Sokkal könnyebb számunkra egy új terméket beépíteni a már meglévő platformba, ahelyett, hogy az egészet a nulláról építenénk fel” – mondta Villig.

A Bolt az USA-ban már nem tervez terjeszkedni, de így is összesen negyvenöt országban aktív, szemben legnagyobb riválisával, az Uberrel, ami hetven országban van jelen. Villig szerint sok piacon, így a Boltnak fontos afrikai országokban, a konkurencia hiába indult hamarabb, ha a térségre nem tekintenek alapvető piacként és elhanyagolják.

„Ezzel pedig nyitva hagyták előttünk az ajtót” – mondta Villig.

A szuperalkalmazás-koncepciót elsők között a kínai WeChat népszerűsítette, de mára számos induló vállalkozás hasonlóban gondolkodik. Azt remélik, azáltal, hogy a már meglévő felhasználóknak egyre több terméket és szolgáltatást tudnak nyújtani, előnybe kerülhetnek.

Ne tévesszen meg senkit, hogy a korábbi Taxify fuvarszervező szolgáltatást megalapító, és a Bolt jelenlegi tulajdonosának még jogosítvány sincs, ám világot átfogó tervei nagyon is vannak. Bár az interjúban az afrikai lehetőségeket emlegeti, mégis Skandináviában, Európában gondolkodik. Itt is tovább terjesztené szolgáltatásait a Bolt.

Cash/fotó: Facebook