Újabb részletek

 

2022.január elsejétől az átalányadózás szabályai több ponton (előnyösen!) változnak. Előző cikkünkben írtunk az előnyökről, most az áttérés részleteit vizsgáljuk meg

Aki jelenleg (2021-ben) is az átalányadózás szerint adózik, annak nincs teendője, mivel ez az adózási mód csak akkor szűnik meg, ha a vállalkozó bevallásában jelzi, hogy a továbbiakban nem ezt az adózási módot választja, vagy ha átlépi a bevételi értékhatárt. Továbbá hivatalból szűnik meg az átalányadózási jogosultsága, ha a vállalkozó terhére az adó- vagy vámhatóság számla- vagy nyugtaadási kötelezettség elmulasztásáért véglegesen mulasztási bírságot állapított meg. (szja-törvény55. §-a)

Ha a vállalkozó 2021-ben vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint adózik (ún. tételes adózás), majd a 21SZJA-bevallásban (2022 május 20-ig) nyilatkozhat az átalányadó 2022. évre történő választásáról.

Aki viszont a kata-törvény hatálya alól szeretne áttérni 2022-re átalányadózónak, annak még 2021-ben be kell jelentenie a NAV-nál ezt a tényt a 21T101E nyomtatványon.
A kata-törvény hatálya alól egyébként évközben is ki lehet jelentkezni, és átalányadózásra váltani.

Az átalányadó hatálya alá 2022-re az a taxis vállalkozó léphet be, akinek az átalányadózás megkezdését megelőző adóévben az egyéni vállalkozói bevétele az éves minimálbér tízszeresét –a 20 088 000 forintot –, nem haladta meg és 2022-ben sem éri el a minimálbér tízszeresét, 24 millió forintot.  Miután ma még mindenki a 12 milliós ÁFA határra figyelemmel tervezi bevételeit, ez nem lehet korlát.

Érdemes az átalányadózó státuszra vigyázni – mint fentebb írtuk ez egy egyszerű nyugtaadás elmulasztással bekövetkezhet -, mert az szja-törvény  50. § (7) bekezdése szerint az az egyéni vállalkozó, aki az átalányadózását megszünteti vagy arra való jogosultsága megszűnik, ismételten átalányadózást – feltéve, hogy annak egyéb feltételei fennállnak – csak akkor választhat, ha a megszűnés évét követően legalább 4 adóév eltelt.

A költséghányadok alkalmazása szempontjából 2022-től nincs jelentősége annak, hogy a vállalkozó a tevékenységét fő- vagy másodállásban, illetve nyugdíj mellett végzi. Nyugdíjas taxisok eddig 75 százalék költséghányadot alkalmaztak, ez egységesen 80 százalékra változik. Ennek értelmében bevételükből számított jövedelmük az eddigi 25 százalék helyett 20 százalék lesz.
Az előzőek szerinti költséghányadok levonásával számított jövedelem az éves minimálbér feléig (ez 2022-ben 1,2 millió forint jövedelmet jelent) mentesül a személyi jövedelemadó alól. Az egyéni vállalkozónak szja-bevallást kell beadnia akkor is ha adómentes lesz, kivéve, ha a tevékenységét az adóév egészében szüneteltette.

-oli-