Környezetbarát

 

 A Seoul Mobility Show kereti között mutatkozott be az új Kia Niro, amely nem csupán impozáns, de környezetbarát is. Megújult külső, új anyagok és nem utolsó sorban egy új vezetési mód is érkezik a Niro legújabb generációjával – ismerhető meg a bemutató anyagból.

Az alapjaitól újragondolt Niro a cég legújabb „Opposites United” designyelvét alkalmazza, amely a gyártó elmondása szerint a „Joy for Reason” etikát követi, ezentúl pedig a természetből merítettek ihletet a forma megalkotásakor. A remekül hangzó marketinges szövegek mellett azonban az új Niro leginkább a 2019-es Habaniro tanulmány elemeit idézi, a „tigrisarcot” formázó orr-rész most már egészen a motorháztetőtől a lökhárítóig egy nagy elemből áll, és a széltől szélig ívelő első lámpák formája is megváltozott.

Hátul a leghangsúlyosabb részletek a függőlegesen elhelyezett hátsó lámpák és a kifejezetten vaskos C-oszlop. Az új Nirók minden esetben kéttónusú fényezéssel érkeznek majd, és az autó teljes felépítése az aerodinamikai tulajdonságok javítását igyekezett elérni.

A beltér az SUV-s megjelenésnek megfelelően tágas és számos újrahasznosított anyagot használtak gyakorlatilag mindenhol. A tetőkárpit újrahasznosított tapétából készült, az ülésekre elasztikus pamutvásznat helyeztek, ami Tencelt tartalmazó bio poliuretánból (Bio PU) készült, amelyet az eukaliptuszfa leveleiből nyernek ki.

Az ajtópaneleken BTX-mentes festéket használtak, ezzel is csökkentve a későbbi káros környezeti hatásokat. A beltér és a műszerfal elrendezése egyszerre használ függőleges és vízszintes elemeket, ám a kifejezetten minimalista dizájnra való törekvés kellemes harmóniában ötvözte a részleteket – ismerteti mindezt honlapján az Alapjárat.

Érkezik továbbá egy új vezetési mód is, a Green Zone mode, amely a városi közlekedés során automatikusan fogja a PHEV, azaz konnektoros hibrid üzemmódból teljesen elektromosba kapcsolni az autót. A rendszer figyelembe veszi majd a GPS és a vezetési előzmények adatait is, így ha például egy iskola vagy kórház mellett haladunk majd el, önmagától aktiválódik majd a teljesen villanyos vezetési mód. Az új Niro hibrid, konnektoros hibrid és teljesen elektromos hajtásláncokkal lesz elérhető 2022-től.

Cash/fotó: kia.com