Egyirányú lesz a Stáhly utca irányába

 

Megújul és biztonságosabb lesz a VIII. kerületi Somogyi Béla utca. A korszerűsítés a Blaha Lujza tér felújításához kapcsolódik, és előreláthatólag 2022-ben kezdődik. A Fővárosi Önkormányzat projektjéhez szükséges forrást a Józsefvárosi Önkormányzat biztosítja – enged betekintést városrész rehabilitációs tervébe a kivitelező.

A terveknek megfelelően, folyamatosan és ütemezetten halad a Blaha Lujza tér korszerűsítése. Az ikonikus tér és a csomópont felszíni megújításával együtt – kapcsolódó fejlesztésként – megújul a VIII. kerületi Somogyi Béla utca is.

Az útfelújításnak köszönhetően:

  • egyirányú lesz a forgalom a Stáhly utca felé;
  • biztonságosabbá teszik az iskola előtti útszakaszt;
  • a parkolókat újraosztják;
  • újabb fákat ültetnek;
  • szélesebb járdák épülnek;
  • megújul a burkolat és
  • korszerűsítik a közvilágítást.

A Somogyi Béla utca felújítása opcióként kapcsolódik a Blaha Lujza tér rekonstrukciójához, a munkák annak köszönhetően kezdődhetnek el, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat biztosítja a szükséges forrást. A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bonyolítja le a felújítást. A felek erről november 24-én, szerdán kötöttek megállapodást. A felújítás megvalósítása összesen – tartalékkerettel együtt – várhatóan bruttó 220 millió forintba kerül.

A Somogyi Béla utca átépítése opciós tételként szerepelt a Blaha Lujza tér tenderében, ez azt jelenti, hogy a forrás rendelkezésre állása esetén, városvezetőségi döntés után hívhatta le a BKK. Az elkészült terveket az érdeklődők lakossági fórum keretében ismerhetik meg. A kivitelezés várhatóan 2022-ben kezdődhet, és még abban az évben, a tér felújításával együtt befejeződhet.

Helyére került a Blaha Lujza tér egyik szimbolikus eleme, a 60-as évek óta működő gombaszökőkút új fémszerkezete, közben pedig a szakemberek dolgoznak a többi szökőkút szerkezetén és vízgépészetén. A növénykazettákban elvégezték a talajcserét, november 25-én, csütörtökön pedig a legnagyobb növénykazettában elkezdődött a faültetés. Jól haladnak a buszmegálló kialakításával, valamint a járdaépítéssel is a csomópontban. A Márkus Emília utca burkolatépítéséhez szükséges földmunka elkészült, és már dolgoznak az útpálya kialakításán. November 23-án, kedden kezdődött a tér egy szakaszán a próbaburkolás.

A felújítás alatt az Europeum bevásárlóközpont és a Corvin Áruház zavartalanul üzemel. A megközelítést a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, az Europeum autóval a Somogyi Béla utcából nyíló parkolóházból is elérhető – derül ki a tájékoztatóból.

Cash/fotó: BKK