Szombattól érvényesek az újabb szigorítások

 

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy szombattól újra kötelező lesz a maszkhordás a zárt terekben.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kötelező maszkviselésről szóló kormányrendelet csütörtök késő este. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy szombattól újra kötelező a maszkhordás zárt terekben.

Íme, a részletek:

Szombattól zárt térben újra kötelező a maszkhasználat – így a bevásárlóközpontokban, boltokban, színházakban. A szolgáltatások esetén ott kötelező a maszkviselés, ahol az üzlethelyiségben öt főnél többen tartózkodnak. – A sportolás céljára szolgáló helyiségek kivételt jelentenek. Az iskolai maszkviselésről az igazgatóknak kell dönteniük.

– A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

– A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait.

– A vallási közösségek szertartásain a közösség dönt a maszkviselés szabályairól.
– Nem kötelező maszkot viselniük a hatodik életévét be nem töltött kiskorúaknak, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyeknek.

Az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, valamint a betegellátás zavartalansága érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele december 10-ig, ha előző oltásuk óta már 180 nap eltelt. Az egészségügyi dolgozó nem szüntetheti meg jogviszonyát a veszélyhelyzet ideje alatt – áll a rendeletben.

A rendelet szerint a Miniszterelnöki Kormányirodán, a Miniszterelnöki Kabinetirodán és a Miniszterelnökségen foglalkoztatottak számára kötelező a harmadik oltás. A többi minisztériumban a miniszter rendelheti el az emlékeztető oltás felvételét – áll a Közlönyben.

Cash/fotó: Google